Як орендувати квартиру в Харкові без посередників

Типовий договір оренди квартири укладається у нотаріуса

Оренда житла завжди має попит, залежно від сезону кількість пропозицій та вартість об'єктів може змінюватися. Щоб орендувати квартиру в Харкові, можна звернутися до фахівців, а можна розв'язати питання самотужки, однак варто більш пильно обрати житло та звернути особливу увагу на деякі моменти, повідомляють "Коментарі. Харків".

При оренді житла без посередників, потенційному орендарю потрібно буде самостійно: 

  • шукати нерухомість, яка підходить під визначені параметри;

  • домовлятися з власниками про перегляди;

  • перевіряти документи,

  • розв'язувати організаційні питання.

Де шукати оголошення

Якщо вирішили справлятися своїми силами, варто опитати знайомих щодо інформації про оренду квартир, пише DOM.RIA. Також варто розмістити оголошення про пошук в соціальних мережах та на спеціалізованих сайтах оголошень про оренду квартир.

Варто зазначити, що на сайтах оголошень значна кількість пропозицій саме від посередників. “Навіть якщо в оголошенні буде зазначено, що квартира здається без комісії чи від господаря, то не факт, що це відповідає дійсності. Ставте сортування – пропозиції від власників, без посередників, від господаря чи своє. Так ви з більшою ймовірністю потраплятимете на власників квартир”, - радить портал GetHom.

На що варто звернути увагу при пошуку квартири

При виборі квартири потрібно звертати увагу і на стан житла, і на стан будинку. Адже несправні комунікації, ліфт тощо можуть додати проблем при проживанні. Особливо варто ретельно оглянути комунікації у квартирі, стан меблів, побутової техніки, підлоги, а при наявності якихось дефектів звернути на них увагу власника, попросити ліквідувати проблеми чи вказати їх у договорі оренди.

Експерти радять проводити огляд квартири двічі: 

  • перший - ознайомлювальний, який дасть можливість зрозуміти стан об'єкта та його відповідність визначеним параметрам,

  • другий – більш ґрунтовний. Під час нього варто скласти разом з власником акт прийому-передачі майна, яке знаходиться у квартирі: меблі, техніка, фурнітура, сантехніка, аксесуари та інше.

Як підписати договір оренди

Щоб на законних підставах оформити відносини з орендарем, власник повинен надати пакет документів, які засвідчують його права власності: 

  • правовстановлюючі документи на квартиру (свідоцтво про право власності, додатково – договір дарування чи купівлі-продажу); 

  • ідентифікаційний код і паспорт власника житла та орендаря;

  • довідка з ЖЕКу з переліком всіх зареєстрованих за адресою (береться в ЦНАП на вимогу);

  • письмову згоду від усіх власників житла на оренду;

  • дозвіл опікунської ради, якщо у квартирі зареєстрована дитина;

  • акт прийому-передачі майна, якщо орендодавець хоче максимально убезпечити свої речі, які передаються у користування.

Типовий договір оренди квартири укладається у нотаріуса. У документі детально вказуються умови, вартість і терміни оренди, інформацію про сторони угоди, права та обов'язки орендаря та власника, гарантії, причини дострокового розірвання і фінансові зобов'язання.

Варто пам'ятати, що без договору оренди квартири в орендаря не буде законних підстав перебувати в помешканні, що може призвести до раптового виселення та інших “сюрпризів”.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області відновили чергу на квартири.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися