Відновлення Харкова та області коштом бюджетів: чи потрібно проводити перевірки

Перевірки зараз - в інтересах держави

У Харківській області тривають роботи з відновлення об'єктів, постраждалих від повномасштабного російського вторгнення. При цьому нерідко з'являється інформація про завищення вартості робіт та матеріалів і не тільки в Харківській області, а й в інших постраждалих від війни регіонах. Через ймовірні зловживання Держаудитслужба анонсувала проведення перевірок у Київській області. А чи планують перевіряти витрати у Харківській області?

На офіційний інформаційний запит порталу “Коментарі. Харків” в Держаудитслужбі повідомили, що відповідно до плану проведення заходів державного фінансового контролю Північно-східного офісу Держаудитслужби на ІІІ квартал 2023 року та проєкту Плану проведення заходів державного фінансового контролю Північно-східного офісу Держаудитслужби на ІV квартал 2023 року проведення інспектувань з питань використання коштів, виділених на відновлення пошкоджених об’єктів у м. Харкові та Харківській області, не заплановано.

При цьому в організації повідомили, що Північно-східний офіс Держаудитслужби постійно проводить роботу по збору інформації щодо наявності ризиків у фінансово-господарській діяльності підконтрольних установ, а саме: вивчається публічна інформація з відкритих джерел, звітність установи, обсяги фінансових потоків, ризики допущення фінансових порушень, розглядаються звернення громадян та звернення правоохоронних органів тощо. “На теперішній час, Північно-східним офісом Держаудитслужби не проводилось тематичних ревізій (ревізій окремих питань) та аудитів щодо законності використання коштів на відбудову пошкоджених об’єктів в Харківській області”, - йдеться у відповіді. 

Політолог Максим Гончаренко переконаний, що аудит зараз безумовно потрібен, з точки зору комунікації з суспільством - потрібен стратегічно. “Це, зокрема, частина іміджевої політики, яка необхідна під час війни. Зараз за витратами спостерігають ЗМІ та громадянське суспільство. Будь-який нецільовий відтік грошей або навмисні переплати - привід для людей сумніватися у державних інститутах, а ворожій пропаганді - ще раз розіграти карту "недовіри до влади", - зазначив експерт.

За його словами, на тлі корупційних скандалів громадянам потрібно бачити контроль, беззаперечну підзвітність виконавчих органів. “Тому зараз аудит - не примха, чи широкий жест для суспільства. Це - вимога часу”, - підкреслив політолог.

Щодо зловживань при відновленні об'єктів, то на думку Максима Гончаренка, навряд чи вдалося обійтись без порушень. “Питання лише у тому: це недбалість керівництва, чи вина виконавців. У будь-якому разі ці "недбалості" треба викривати. Державі зараз вигідно показувати себе з боку жорсткого неприйняття навіть натяків на корупційну складову. Тому перевірки зараз - в інтересах держави”, - переконаний експерт. 

Політолог зазначив, що є прихильником громадської участі в аудиті. За його словами, наше суспільство може видавати та вже видає яскраву реакцію на недоречне, за їхньою думкою, використання коштів. “Вважаю, що у суспільстві вкрай гостро стоїть питання підзвітності. Адже існує чіткий наратив: кожна гривня, яку використали недоцільно, могла піти на підтримку військових. Люди це усвідомлюють. Сподіваюсь, усвідомлює це і місцева влада. Тож прозорість - це рішення”, - підсумував Максим Гончаренко.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про інвестування в Харкові в умовах браку бюджетних коштів



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися