Жителів Харківщини попередили про шахрайські схеми при покупках онлайн

Як не потрапити на гачок шахраїв при покупці онлайн

Шахраї не тільки продають неіснуючі товари в соцмережах, а й повертають деяким покупцям гроші за недоставлений товар, однак не власні. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Біляївської сільської ради. 

У раді пояснили, що гроші покупцям повертає не магазин, а чергова жертва шахраїв, яка думає, що платить за товар. Також навели приклад такої ситуації. 

Покупець замовляє в магазині товар та сплачує його вартість, продавець товар не відправляє. Якщо покупець, якого ошукали, тривалий час нагадує продавцю про себе та вимагає відправки товару, аферисти можуть погодитися на повернення грошей. Однак повертають коштом інших покупців. При оформленні покупки новим жертвам дають номер картки попередньої.

Покупець, якого першим ошукали, думає, що кошти повернув справжній магазин, хоча насправді гроші перераховують нові їх жертви. Таке повернення коштів може відбуватися частинами від різних власників карток.

“Люди, які перераховують кошти, потім вважають, що шахраєм є отримувач коштів та можуть звинувачувати його в шахрайстві й скаржитися на картку до банку чи відповідних державних органів, внаслідок цього картку можуть заблокувати”, - зазначили у раді.

Щоб не потрапити на гачок шахраїв, жителям Харківщини радять: 

- купувати лише в перевірених онлайн-магазинах,

- обирати післяплату.

“Якщо купуєте на не призначений для онлайн-покупок платформах, наприклад, в інстаграмі, перевіряйте сторінку онлайн-магазину”, - підсумували в раді.

А про шахрайські магазини можна повідомити кіберполіцію на сайті чи за телефоном: 0 800 505 170.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, про шахрайські схеми з грошовими виплатами




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися