Тендери в Харківській області: як та скільки переплачують на закупівлях

На закупівлі могли б зекономити 13 млн грн

За результатами тендеру АТ “Харківобленерго” 23 жовтня замовило у ПрАТ “Завод Південкабель” кабелі й проводи на 88 млн грн. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію “Наші гроші”. 

Відповідні дані розміщені у системі  “Прозорро”.

Згідно з документом, виробник поставить 20 видів кабелів і проводів до кінця 2024 року (перелік товарів із цінами наведено у таблиці нижче). Товар оплачуватимуть протягом пів року після поставки.

На кабелі витратять 75 млн грн, або 86% від обсягу закупівлі. “Наші гроші” пишуть, що ціни замовлених товарів виявились на третину більшими від прайс-листа великого постачальника “Укрпровід”. До того ж на тендерах інших замовників кабелі можна знайти й дешевше від “Укрпроводу”.

picture

Приміром, кабель АСБл 3х120-10 замовили по 2 228 грн/м, а “Укрпровід” пропонує цей товар на третину дешевше – по 1 638 грн/м. Нещодавно АТ “Миколаївобленерго” замовило його по 1 170 грн/м без ПДВ (або 1 404 грн/м з податком), що в півтора раза дешевше. Крім того, такий кабель закупило КП “Одесміськелектротранс” по 1 229 грн/м, що дешевше майже вдвічі. В обох випадках товар мають поставити до кінця 2023 року з післяплатою протягом пів року.

Натомість проводи у цьому тендері “Харківобленерго” виявились на 17% дешевшими від прайсу “Укрпроводу”. Але на них припадає всього 12 млн грн, або 14% загальної суми закупівлі.

Якби весь товар у цьому тендері замовляли за ринковими цінами, то могли б витратити на 13 млн грн, або 15% менше від ціни угоди з переможцем.

“Південкабель” отримав замовлення “Харківобленерго” без конкуренції, адже на торги більше ніхто не прийшов. Згідно з умовами, для участі у них треба було подати три виконані в повному обсязі аналогічні договори та отримати річний дохід (виручку) за попередній звітний період не менше 30% від очікуваної вартості.

Харківській “Південкабель” з 2017 року отримав підрядів на 1,12 млрд грн. Основними акціонерами заводу виступають місцеві фірми “Південкабельінвест-Плюс”, “Південкабельінвест” і “Південкабельпрокат” та кіпрська компанія C.I.H.- Cable Industrial Holding Limited.

Власниками більшої частини статутного капіталу "Південкабельінвест-Плюс" є директор заводу та депутат Харківської міськради (раніше Партія регіонів, потім “Відродження”, а нині “Блок Кернеса – успішний Харків!”) Володимир Михайлович Золотарьов та його син Володимир Володимирович Золотарьов. Останній був депутатом Харківської облради від партії “Відродження”, першим номером списку якої був ексмер Харкова Геннадій Кернес.

Також серед засновників компанії значаться Олексій Шевцов, Володимир Чайка, Юрій Антонець, Григорій Соляр, Ніна Пугачова, Олена Кривенко та вищезгадана кіпрська компанія C.I.H.- Cable Industrial Holding Limited, кінцевим бенефіціаром якої вказаний Золотарьов-молодший.

Власником 65% акцій “Харківобленерго” є держава через Фонд держмайна. Компанією керує призначений за поданнями ФДМУ Костянтин Логвиненко.

Ще у лютому 2021 року 30% купила кіпрська Smart Holding (Cyprus) Ltd тепер уже екснардепа від “Опоблоку” Вадима Новинського. У вересні 2022 року Верховний Суд визнав цю купівлю недійсною. З грудня 2022 року Новинський знаходиться під санкціями РНБО України.

Обов’язки генерального директора “Харківобленерго” виконує Костянтин Логвиненко.

picture

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про завищені ціни в тендерних пропозиціях.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися