Рішеннями міськради у Харкові продано сім ділянок на землях пам’ятки археології

Фізичним особам у Харкові продано ділянки, на яких розташована пам’ятка археології «Поселення Харків»

На захисті земель історико-культурного призначення: прокуратура вимагає скасувати рішення щодо передачі у приватну власність земель, на яких розташована пам’ятка археології "Поселення Харків". Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Слобідською окружною прокуратурою м. Харкова направлено до суду сім позовних заяв в інтересах держави до фізичних осіб про визнання незаконними та скасування рішень органу місцевого самоврядування, визнання недійсними договорів купівлі-продажу та повернення земельних ділянок державі.

Встановлено, що на підставі рішень Харківської міської ради фізичним особам продано сім ділянок, розташованих в Основ’янському районі м. Харкова по вул. Руставелі, вул. Молочній, по пров. Соляниківському та по просп. Гагаріна, для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель.

Загальна площа земель складає близько 0,5 га, а їхня вартість — майже 5 млн грн.

Прокуратурою встановлено, що зазначені землі розташовані в межах пам’ятки археології місцевого значення Поселення Харків, занесеної до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини", земельні ділянки, на яких розташовані пам’ятки археології, можуть перебувати лише у власності держави.

Розпорядником земель вказаної категорії в межах міста є Харківська обласна державна (військова) адміністрація, а контроль за використанням пам’яток археології здійснює Департамент культури і туризму облдержадміністрації.

Вказані порушення стали підставою для направлення окружною прокуратурою відповідних позовів до суду.

Наразі Червонозаводським районним судом м. Харкова відкрито провадження у справах.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Харків втратить приблизно 4 мільярди гривень "військового ПДФО": як це вплине на місто

У міських бюджетів забрали "військове ПДФО". Як це вплине на Харків? Які статті видатків у Харкові можуть зразу "відпасти" через брак коштів у бюджеті і чи залишиться бюджет Харкова профіцит ним – журналіст сайту "Коментарі. Харків" запитала у експертів.

Політолог Аналітичного центру "Обсерваторія демократії" Антон Авксентьєв зазначає, що за перші дев’ять місяців 2023 року до міського бюджету Харкова надійшло 2,6 мільярдів гривень "військового ПДФО", що склало 17% його дохідної частини. З 1 жовтня 2023-го і до кінця того року, в якому буде скасовано воєнний стан, усі податки військовослужбовців зараховуватимуться виключно до Державного бюджету. Відповідно, для Харкова це близько 3,5-4 мільярдів грн. недоотриманих коштів на рік. Як це вплине на Харків – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися