Як “пережити” день після нічних повітряних тривог

Що варто робити після безсонної ночі через тривалі повітряні тривоги

В Україні зберігається високий рівень загрози ворожих обстрілів дронами та ракетами. Нерідко повітряна тривога вночі триває кілька годин або часто вмикається через загрозу обстрілів. У Харкові така ситуація виникає дуже часто, тож містяни залишаються без нормального сну. Як “пережити” день, якщо не вдалося виспатися і на ранок відчувається втома, розповідають "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Центру громадського здоров’я України.

У таких випадках варто дотримуватися порад спеціалістів: 

Споживайте білкову їжу. Вона активує нейрони, що утворюють орексин – білкові молекули, які сприяють бадьорості. Тож після безсонної ночі поснідайте яйцями, рибою, м’ясом чи сиром.

Обережно споживайте каву. Звичайно, після ночі без сну хочеться випити кави. Але пам’ятайте, що великі дози кофеїну можуть викликати тривожність або знервованість.

Знайдіть час для денного сну. Ви можете подрімати вдень 20-30 хвилин, але не більше, щоб не почуватися сонними й розбитими. Також фахівці не радять спати після 14:00, щоб не порушити нічний сон. Оптимальний час для денного сну – між 12:00 та 14:00.

Прогуляйтесь на свіжому повітрі. Такий рух стимулюватиме активність мозку, а от важкі інтенсивні тренування краще відкласти на ті дні, коли ви добре висипатиметесь.

Будьте поблажливими до себе. Після безсонної ночі не намагайтеся бути на 100% ефективними, адже через брак сну падає працездатність та уважність.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, як захистити тіло від переохолодження та обмороження.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися