На Харківщині через чиновників дитсадки залишились без їжі: Айна Тимчук ситуацію не коментує

Поставок продуктів до дитячих садків в цьому році не було, хліб батьки приносять з дому, а про м'ясо, молоко і яйця тут вже давно забули

У місті Красноград Харківської області в дитячих садах закінчилися всі запаси продуктів, ні молока, ні яєць для дошколят в заклади не привозили. А минулого тижня закінчився навіть хліб. Про це повідомляється в сюжеті "Вікна".

Заступник директора дитсадка Людмила Образцова каже, що в цьому році не було жодної поставки продовольства. Все, що готують на кухні - це залишки. Раз на тиждень дітям дають рибу або печінку - з заморожених запасів. Останні тижні постійно вигадують страви з овочів: кашу з овочевим рагу або картоплю з морквяної ікрою.

"Молочних продуктів і яєць в дитсадку також не бачили з початку року. За п'ятнадцять років роботи я з такою ситуацією стикаюся вперше", - каже педагог.

На кухні демонструють зварений на обід рідкий борщ, кажуть, він не на бульйоні, а на воді. За словами Образцової, ще тиждень тому на кухні самостійно випікали хліб, але борошно скінчилася, тому - робити нічого - дозволили батькам приносити хліб для дітей з дому. Батьки скаржаться, що діти приходять із садку голодними, відразу біжать на кухню, на ніч наїдаються, тому що знають - попереду їх чекає голодний день. Вихователі навіть просять по можливості не приводити дітей, тому що мало їжі.

А ось у відділі освіти Красноградської міської територіальної громади вважають, що ситуація нормальна. Причиною "голоду" називають те, що через переформатування з райадміністрації на територіальну громаду не змогли провести тендери на закупівлю продуктів, адже процедуру в законодавстві так і не прописали. А ось місцеві підприємці називають іншу причину. За словами Михайла Квітки, який 11 років поставляв продукти в школи і дитсадки району, критична ситуація склалася через жадібність чиновників.

"Дуже багато ФОПів готові були працювати і постачати продукти харчування, але керівництво відділу освіти озвучує цифру відкату", - каже підприємець.

Місцеві депутати прийняли термінове рішення про виділення з бюджету 300 тисяч гривень на харчування для дитсадків, які було вирішено розділити на частини і використовувати без тендерів, щоб хоч якусь їжу закупити для дітей швидше.

"Коментарі" звернулися до голови Харківської обласної державної адміністрації Айні Тимчук за коментарем з приводу цієї скандальної ситуації. Журналісти бажали дізнатися, що вона думає з цього приводу і чи варто чекати перевірок, а, може, і звільнень. Так, кореспондент "Коментарів" буквально цілий день намагалася поспілкуватися з главою Харківщини. Спочатку телефон Тимчук мовчав. Пізніше вона взяла трубку, але заявила, що зайнята - "нарада". Нарада, дійсно, могла тривати кілька годин (але не протягом ж всього дня). Тимчук пообіцяла зв'язати нашого кореспондента зі своїм заступником. Заступник подзвонив тільки тоді, коли ми знову зателефонували голові ХОДА на мобільний. Чоловік представився Антоном, ймовірно, мова про новоспеченого заступника Антона Деньгуб. Він, в свою чергу, знову пообіцяв нас зв'язати з Айною Леонідівною. Але більше на дзвінки не відповідав. Як і не відповіла нам на до кінця дня (квест "отримай коментар глави ХОДА" тривав з 12 до 19 годин) і сама Тимчук - ні на дзвінки, ні на повідомлення. Такий результат, ймовірно, можна розцінювати як відмову від коментарів.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що у Лозівської лікарні не вистачає грошей, аби зробити ремонт пологового відділення, допомоги просять у міністра регіонального розвитку.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися