Гроші на зарплати працівникам "Електроважмашу" позичили у інших заводів: що далі?

Працівники отримали зарплати за грудень та січень, та чим платитиме завод заробітну плату за лютий - питання відкрите

Після вчорашньої масштабної акції протесту працівників заводу "Електроважмаш", Фонд держмайна України зміг знайти кошти на зарплати харків'янам - їх позичили у державного підприємства "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (АТ "ОГХК"), сторінку відповідного договору опублікував у Facebook депутат ВР Богдан Торохтій.

Сьогодні працівники заводу нарешті отримали свої заробітні плати: заборговані 70% - за грудень та січень. Проте, чи заплатять працівникам вже зароблену зарплату за лютий - велике питання.

Вчора керівник Управління розвитку промисловості Харківської ОГА Володимир Міщенко повідомив, що заборгованість перед електроважмашівцями складає 40 млн гривень. Саме ці 40 млн АТ "ОГХК" позичила "Електроважмашу" у якості безвідсоткової допомоги.

"Позикодавець надає позичальнику безпроцентну поворотну фінансову допомогу на зворотній основі, а позичальник зобов'язується повернути надані грошові кошти. Поворотна фінансова допомога видається з метою погашення заборгованості по заробітній платі у розмірі 40 млн грн", - йдеться у тексті договору про позику.

Чим завод "Електроважмаш" повертатиме гроші, та де візьме кошти на наступну зарплату працівникам - невідомо, адже замовлень у заводу немає, а останній кредит, з якого у попередній раз керівництво обіцяло заплатити заробітну плату - забрав банк у рахунок погашення боргів.

У прес-службі заводу кажуть, що планують платити працівникам з реструктуризації боргів та індексації за контракт з "Укргідроенерго".

За словами Міщенка, усі проблеми заводу має розв'язувати Фонд Держмайна, який просто зобов'язаний у найкоротші терміни вирішити питання завантаження заводу роботою, призначення нового керівництва та погашення заборгованості по заробітній платі.

Втім сам Фонд Держмайна ще влітку розпочав перевірку діяльності та фінансового стану заводу і вже тоді було заявлено, що з необхідних 60 млн боргу, на рахунку держпідприємства є лише 1 млн грн, на колишнє керівництво завели кримінальні справи через розтрату у великих розмірах та корупцію, було також виявлено, що завод постачає свою продукцію в Росію. У листопаді Фонд відзвітував про успішне втілення так званої "Програми фінансового оздоровлення", про реструктуризацію боргів у банках та домовленості з ними, про виконання замовлень та стабілізацію виплат зарплат. Після цієї оптимістичної заяви, грошей вистачило лише на 30% зарплат за грудень. Одразу після цього виплати грошей людям знову припинилися, а банки почали примусово стягувати з заводу борги.

Протягом зими робітники багато разів виходили з протестами до керівництва заводу, але так і не отримали нічого окрім обіцянок, допоки не пішли на радикальні міри і не привернули до себе увагу ЗМІ та влади перекриттям Московського проспекту.

"Коментарі" розповідали, що працівники заводу пообіцяли вчора, якщо їм не виплатять заборгованості, перекрити всі вулиці міста.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися