Які збитки довкіллю та здоров'ю харків'ян наніс "Коксохім" - призначено експертизу

Від висновку експертів залежить, чи є взагалі шкода, якої завдав завод Харківській області, і чи підпадає вона під кримінальну відповідальність

Жовтневий суд Харкова ухвалив рішення щодо призначення спеціальної експертизи з підрахування збитків, які нанесли викиди "Коксового заводу "Новомет" Харкову та харків'янам. Про це розповіли йдеться у відповідній ухвалі суду.

"Отримати висновок додаткової комплексної комісійної судової інженерно-екологічної та економічної експертизи, з метою встановлення обсягу забруднюючих речовин, викиди яких допустив директор ТОВ "Коксовий завод "Новомет" за час його перебування на посаді, тобто з 24.01.2020 по 04.03.2021", - йдеться у тексті ухвали.

Відповідно до документу, проводити означену експертизу будуть експерти Харківського науково-дослідного інституту судових експертів імені М.С. Бокаріуса. Проведення цієї комісії було призначене ще 12 травня, проте до цього часу вона не завершена.

В ухвалі йдеться про те, що результати цієї перевірки є основною для спростування чи підтвердження факту вчинення кримінального правопорушення директором заводу "Новомет".

Досудове розслідування триватиме до 24 вересня 2021 року, хоча початково мало завершитися 24 червня.

Нагадаємо, директор ТОВ "Коксовий завод "Новомет" звинувачується за статтею 241 ККУ: забруднення атмосферного повітря. Слідство стверджує, що саме він винен у тому, що протягом 8 місяців "Новомет" забруднював довкілля понаднормовими викидами, не маючи на це дозволу. У березні 2021 року завод такий дозвіл отримав.

"Коментарі" повідомляли, що Державна екологічна інспекція протягом 2020 року вимагала призупинити діяльність заводу до отримання відповідного дозволу, який сама ж у березні 2021 року і видала, проте судове провадження так і не було завершене. Означеною вище ухвалою усі судові провадження щодо "Новомету" - "Коксохіму" були об'єднані в одне розслідування.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися