Міністерство охорони довкілля видало дозвіл на викиди заводу "Коксохім" - відомі причини

"Коксовий завод "Новомет" очолює ТОП-3 головних забруднювачів Харківщини, за даними Держекоінспекції

У Харкові триває боротьба мешканців та громадських організацій проти забруднення "Коксовим заводом "Новомет" атмосферного повітря своїми викидами.

7 квітня у Харківському окружному суді мало відбутися судове засідання щодо апеляційної скарги заводу "Новомет" щодо рішення від 7 грудня 2020 року щодо призупинення його діяльності до отримання необхідних дозволів. Такі дозволи заводу видали минулого тижня у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Проте суд не відбувся, представники "Новомету" звернулися з проханням відкласти його на 14 квітня.

Під будівлею зібралися протестувальники - активісти, члени громадських організацій, волонтери та звичайні мешканці і влаштували "Пікет проти судової "коксохімії".

picture

Активісти вважають, що значною мірою рішення суду залежить від громадської думки, від громадської активності, готовності містян втрутитися в ситуацію, щоб захистити свої права, життя та здоров’я.

Паралельно скандал розгорівся і в соцмережах - там харківські активісти доволі емоційно вимагали від Міндовкілля пояснити, як завод міг отримати дозвіл на викиди, у той час, коли проти нього є судова постанова про заборону діяльності, коли громадськість обурена і кожного тижня влаштовує протести та коли не були, навіть, проведені громадські слухання щодо видачі такого дозволу.

У міністерстві пояснили, що громадські слухання Міністерством призначаються у тому разі, коли громадськість має претензії щодо діяльності підприємства. Про такі випадки має повідомляти місцева влада, проте жодних таких даних Міністерство від ХОДА не отримувало. Більше того, у Міністерстві показали документ, який ХОДА надала "Новомету" щодо заперечень громадян у січні 2020 року. У ньому йдеться, що претензій у харків'ян до заводу "Новомет" нема, але є претензії до заводу "Коксохім", розташованого за тією ж адресою.

picture

Пізніше Міністерство спробувало розібратися у ситуації і опублікувало на своєму сайті довідку щодо того, на якій підставі "Новомет" отримав дозвіл на викиди. Так, у довідці є посилання на "Висновок державної екологічної експертизи", який згідно нового законодавства має термін дії 3 роки, і датований листопадом 2017 року. Тобто його термін сплив, але на його підставі все ж було видано дозвіл на викиди.


Більше того, більшість документів, на які посилається Міністерство, та які надав "Новомет" для отримання дозволу, були видані заводу "Коксохім", а "Новомет" є його правонаступником і має право на їхнє використання у своїй господарській діяльності. Чому та сама юридична логіка не спрацювала й у випадку з заявою ХОГА про відсутність у харків'ян претензій до "Новомету", але їхньої наявності до "Коксохіму" - таємниця.

Також у довідці йдеться, що у грудні 2019 року, як годиться, підприємство розмістило у ЗМІ повідомлення про наміри отримати дозвіл на викиди. ЗМІ - це газета "ЧасПік INFO". Саме цю лазівку використав завод, аби уникнути громадських слухань. Це безкоштовна газета рекламних об'яв, яку роздають в метро, а може й не роздають. Саме з неї харків'яни мали дізнатися про початок громадських слухань та подати свої зауваження.

picture

Зі свого боку, у спілкуванні з активістами Міндовкілля пообіцяло розібратися в ситуації та усунути недоліки в документах.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що "Новомет" подав позов на Державну екологічну інспекцію, завод вимагає визнати незаконною вересневу позапланову перевірку інспекторів та скасувати розпорядження.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися