Харківський лікар розповів, як виробляються антитіла на "Омікрон"

Волянський прокоментував ситуацію з "Омікроном"

Завідувач лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський відповів, чи виробляються антитіла на штам коронавірусу "Омікрон". Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

"Зрозуміло, виробляються. Як і на будь-який інший інфекційний агент. Коронавірус має 29 білків, і на кожен з них при природному інфікуванні виробляється кілька видів антитіл. А ЯКЩО антитіла ВЖЕ були — їх кількість збільшується (природна бустеризація)", - написав лікар.

Волянський запропонував розбити зазначене питання на два фундаментальні: чи знижуються ризики захворіти чи потрапити до лікарні з "Омікроном", якщо раніше перехворіли на інші варіанти та наскільки достовірні наявні ПЛР, ІФА та швидкі набори щодо "Омікрону".

"На першу відповідь "Так". Докази: у Великобританії достовірно частота раніше хворих серед інфікованих за останні два місяці (7-10%) нижче, ніж частота раніше хворих у популяції (близько 30%). На другий — відповідь "Актуальні". Докази з моєї лабораторії, однієї з 200 сертифікованих на проведення Covid-діагностики показник антитіл до s-білка збільшився з 35 на початку листопада 2021 і 61 (BAU/ml) у кінці грудня до "більш як 500" 2 лютого за рахунок регулярного контакту з інфікованими (природна бустеризація). Відповідно зріс і загальний показник специфічних IgG (2 точки). Цікаво те, що після "Омікрону" з'явилися IgM (невисока оптична щільність). За останні 3 дні у моїй лабораторії 15 позитивних результатів ПЛР-тестів, із них один позитивний із "Дельтою", - написав Волянський.

Нагадаємо, наприкінці січня 2022 року заступник харківського міського голови з питань охорони здоров'я Світлана Горбунова-Рубан повідомила, що у Харкові й області добігають кінця запаси вакцини CoronaVac. Нею можна було зробити лише друге щеплення. Водночас було повідомлено, що місто й область найближчим часом отримають нові партії вакцини.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися