Чи може ангіна стати хронічною: Лікар дав відповідь

Комаровський спростував міфи навколо ангіни

Харківський лікар-педіатр вищої категорії та блогер Євген Комаровський відповів на запитання батьків: "чи може ангіна стати хронічною". Відповідне відео лікар опублікував на своєму каналі YouTube.

За словами Комаровського, люди найчастіше не розуміють, що таке ангіна і звикли будь-який біль у горлі списувати на неї. Річ у тому, що дитина не може часто хворіти на ангіну, оскільки вона викликається конкретним мікробом стрептококом. При цьому лікар зазначив, що ангіна - це сильний біль у горлі, який лікується виключно антибіотиками, а в крайньому разі дитині видаляють мигдалики. Також Комаровський додав, що зазвичай мами розповідають: "У нас була інфекція у горлі, а потім вона опустилася у легені". Проте інфекції, зазвичай, нікуди не опускаються.

"А чому ж так відбувається, що дитина хворіє на якийсь копійчаний ГРВІ: біль у горлі, закладений носик, а на ранок у нього обструктивний бронхіт. Обструктивний бронхіт - це слиз у легенях, який порушує прохідність дихальних шляхів. Стандартна схема розвитку обструктивного бронхіту на тлі ГРВІ виглядає так: дитина хворіє на ГРВІ, укладається спати в теплій і сухій кімнаті, вночі у нього засихає слиз у носі й дитина починає дихати ротом, у нього засихає слиз у бронхах та вранці лікар і мама чують хрипи та кашель і ставиться діагноз обструктивного бронхіту", - розповів лікар.

Іншими словами в обструктивного бронхіту дві основні причини: порушення носового дихання та дитина, яка дихає всю ніч ротом. А також є третя суто українська причина - в аптеках без рецепта продають матусям відхаркувальні засоби й вони пхають їх у дитину.

"При перших ознаках ГРВІ зробіть все, щоб у дитини не заклало носа і вона могла дихати носом. За будь-яку ціну: промивання носа, якщо дуже потрібно - на ніч судинозвужувальні краплі, які погодьте з лікарем. І друге, щоб у кімнаті було максимум 20, а ідеально 18 і вологість від 40 до 60 процентів. Тому перестаньте вкладати гроші в лікування обструктивного бронхіту, починайте вкладати гроші в параметри кімнати, щоб там було чисто, прохолодно, щоб був регулятор на радіаторі опалення, щоб був зволожувач повітря, тому при обструктивному бронхіті мама і тато можуть більше, ніж усі лікарі разом узяті. Тому робіть правильні висновки", - підсумував лікар.


Нагадаємо, Комаровський розповів, що ангіну не можна лікувати полосканнями. З ангіною слід боротися антибіотиками. Якщо ж у дитини болить горло, але це не ангіна, за словами Комаровського, можна просто напоїти дитину, провітрити кімнату, промити носа.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися