Харківський лікар розповів про мавпячу віспу: які шанси поширення вірусу в Україні (ВІДЕО)

Вірус віспи мавп та вірус натуральної віспи дуже схожі між собою

На сьогодні у світі, зокрема в країнах Європейського Союзу, зареєстровано 258 випадків мавпячої віспи. Що являє собою ця хвороба, як вона передається і чи небезпечна вона? Про це на YouTube-каналі розповів харківський лікар Євген Комаровський.

За словами медика, мавпяча віспа існує стільки ж років, як і звичайна, та, про яку чув чи не кожен. У 1958 році у лабораторних мавп вчені виявили вірус, що викликає віспу і назвали його "мавпячою віспою". Комаровський зазначає, що по суті мавпи тут зовсім ні до чого. Вони не є природним середовищем, де живе цей вірус. Носієм вірусу є гризуни, які живуть у Західній та Центральній Африці. У 1970 році діагноз вперше було встановлено людині, в республіці Конго. Захворілим виявився 9-річний хлопчик.

Вірус віспи мавп та вірус натуральної віспи дуже схожі між собою. Варто відзначити, що вакцинація від звичайної віспи здебільшого захищає і від віспи мавп.

"З 1982 року щеплення від натуральної віспи не роблять. І з кожним роком на Землі з'являються мільйони людей, які не щеплені. Вони потенційно можуть захворіти на віспу мавп. Таким чином, кількість таких людей зростає і кількість випадків захворювання теж зростають. тому, що за два тижні ми зазнали 200 випадків захворювання",- додав Комаровський.

Симптоми мавпячої віспи:

- гарячка;

- головні болі;

- набряки;

- біль у спині;

- млявість;

- біль у спині;

- висипання (починається з обличчя і потім з'являється на інших частинах тіла).

Лікар також наголосив, що хвороба віспи мавп передається від зараженої тварини до людини за дуже тісного контакту. Якщо людина захворіє і буде тісно спілкуватися з іншою людиною, вона може заразити і її. Хвороба передається через різні рідини: слина, кров та ін.

Своєю чергою заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що шанс поширення мавпячої віспи в Україні – мінімальний.

"Я хотів би підкреслити, що для того, щоб заразитися, потрібно тривалий контакт з інфікованою людиною. Зараз це досить малоймовірно, враховуючи, що зараз туристичних маршрутів є досить обмеженою кількістю", — підкреслив Ігор Кузін.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися