У Харкові почали проводити важливий скринінг новонароджених

У центрі проводять комплексне обстеження на 21 захворювання

З жовтня минулого року в Україні проводиться розширений неонатальний скринінг новонароджених. З 24 квітня 2023 року кількість регіонів, де проводять дослідження, збільшили. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Міністерства охорони здоров'я України.

Почав працювати центр неонатального скринінгу на базі Міжобласного спеціалізованого медико-генетичного центру — Центру рідкісних (орфанних) захворювань у Харкові. У центрі проводять комплексне обстеження на 21 захворювання з метою своєчасного виявлення рідкісних (орфанних) генетичних захворювань. Дослідження проводять у перші 48-72 години життя немовлят.

Щоб провести обстеження, батькам дитини необхідно лише надати письмову згоду на проведення дослідження. Медичний працівник здійснить забір кількох крапель капілярної крові малюка та нанесе їх на спеціальні тест-бланки.

Після цього тест-бланки передають на дослідження до регіонального лабораторного центру.

Якщо за результатами скринінгу ризиків не виявлено, то вони не повідомляються батькам, а лише зберігаються в електронній карті дитини та у базі даних лабораторії. У разі виявлення ризиків — батьків поінформують про загрозу для проведення подальших підтверджувальних чи спростувальних тестувань або призначення лікування.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у деяких громадах проводять виїзні консультації лікарів. У КНП “ЦМЛ Піщанської Богоматері” з 19 по 22 квітня проводив прийом лікар психіатр “Обласної психіатричної лікарні” міста Кропивницький.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися