Жителів Харківської області попередили про небезпеку

Ботулізм - це важке захворювання, що викликає незворотні наслідки та може призвести до смерті хворого

За перший квартал 2023 року в Україні зареєстровано 9 випадків ботулізму. Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідування 9 випадків ботулізму з 12 постраждалими. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Валківської міської ради.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготованих у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція у вакуумній упаковці.

За результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 5 випадків пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (гриби, м’ясна продукція), 3 випадки пов’язані з вживанням рибної продукції домашнього приготування, придбаної через інтернет замовлення, та придбаної у місці стихійної торгівлі. Один хворий пов’язує своє захворювання з рибною продукцією промислового виробництва, яку було придбано у магазині.

Ботулізм  - це гостра токсикоінфекція, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.

Перші ознаки захворювання з'являються через 3- 6 годин, але може пройти від 2 до 7 діб. З'являється нездужання, слабкість, головний біль, запаморочення,  нудота, нерідко - блювота.

Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки  і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується.

Потрібно пам'ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому  визначити, заражена чи їжа ботулотоксином, неможливо. Тож варто суворо дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні харчових продуктів і сировини. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що жителів області попередили про небезпеку для дітей




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися