У Харкові та області зростатиме кількість людей із залежностями: хто в зоні ризику

З початком активний бойових дій дехто, вживаючи наркотики, намагається заглушити свій страх та тривогу

У Харківській області збільшується кількість наркозлочинів. У 2022 році в регіоні було зафіксовано 3429 наркозлочинів, а у першому півріччі 2023 року - 2795. Збут наркотиків у 2022 році - 919 випадків, у першому півріччі 2023 року - 903 злочини. Відповідні статистичні дані повідомили в слідчому управлінні Головного управління Нацполіції в Харківській області на офіційний інформаційний запит порталу “Коментарі. Харків”.

Депутатка Харківської міської ради Ірина Гончарова переконана, що у найближчі роки збільшення кількості людей із залежностями буде великою проблемою.

Ірина Гончарова зазначила, що достовірної статистики щодо вживання наркотиків немає ні по Харкову, ні по Україні. Така ситуація виникла, у тому числі через "недолуге реформування системи наркологічної допомоги, наявності великої кількості приватних та нелегальних надавачів допомоги при релігійних організаціях без створення єдиної бази надавачів послуг і бази наркозалежних, що отримують допомогу". 

А тих, хто по допомогу не звертається, зазначила депутатка, не рахують взагалі.

Ірина Гончарова пояснила, що починають вживати психоактивні речовини з різних причин - часто з цікавості або за пропозицією друзів. “З початком активний бойових дій дехто намагається наркотиками заглушити свій страх та тривогу. Буває, що начитавшись недостовірної інформації в інтернеті молоді люди щиро вірять, що психоактивні речовини, наприклад канабіс, допомагають при депресії. Не допомагають. Збільшується вживання психоактивних речовин військовими. Стимулятори допомагають тривалий час не спати, витримувати великі навантаження і не відчувати страху”, - розповіла Ірина Гончарова.

За її словами, далеко не у всіх формується залежність. Однак якщо вона виникла, позбутися її вдається не всім. “Це тривалий процес. Він має складатися з медичної допомоги, тривалої психологічної реабілітації, соціальної підтримки для повернення в соціум, допомоги з навчанням і пошуком роботи. Каральні методи малоефективні”, - наголосила депутатка.

Запобігти вживанню наркотиків молоддю можна, на думку Ірини Гончарової, за допомогою роз’яснювальної роботи. “Молодь не довіряє дорослим, тому роз’яснення та інформування про шкоду здоров’я краще організовувати через молодіжні організації, грантові програми”, - підсумувала експертка.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові неодноразово виявляли так званих закладників.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися