У садочках і школах Харкова знайшли кишкову паличку

У 371 установі Харківської області виявлені відхилення від нормативних вимог

У 2019 році лабораторні дослідження проведені в 699 дитячих навчальних закладах області, з них в 371 (53,0%) установі виявлені відхилення від нормативних вимог. Про це повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі.

При проведенні досліджень питної води перевищення показників епідемічної безпеки виявлено у 50 закладах (9,8% з числа обстежених), за санітарно-хімічними показниками - в 61 установі (17,8% з числа обстежених) 13 районів області (Вовчанський, Ізюмський, Близнюківський, Борівський, Валківський, Харківський, Куп'янський, Первомайський, Великобурлуцький, Шевченківський, Кегичівський, Нововодолазький, Красноградський) та Лозової.

За результатами досліджень змивів на харчоблоках (кухонний інвентар, столовий посуд, спецодяг, руки працівників), виявлені бактерії групи кишкової палички в 200 закладах (28,7% з числа обстежених) в 12 районах області (Борівський, Красноградський, Кегичівський, Зміївської, Первомайський, Балаклійський, Дергачівський, Куп'янський, Нововодолазький, Вовчанський, Чугуївський, Великобурлуцький), Харкові та Люботині.

При дослідженні готових страв на мікробіологічні показники в 20 установах (2,9% з числа обстежених) 6 районів області (Боровський, Куп'янський, Балаклійський, Ізюмський, Зачепилівський, Харківський) та у Харкові результати досліджень не відповідали вимогам нормативної документації.

За результатами вибіркового обстеження на ентеробіоз в 49 дитячих дошкільних установах (22,6% з числа обстежених) і 83 школах (39% з числа обстежених) 8 районів області (Ізюмський, Барвінківський, Борівський, Первомайський, Балаклійський, Красноградський, Вовчанський, Дергачівський), Ізюма і Люботина ентеробіоз виявлений у 315 дітей і 10 осіб персоналу.

За результатами досліджень калорійності страв зареєстровані відхилення в 148 закладах (33,3% з числа обстежених) в 10 районах області (Богодухівський, Первомайський, Балаклійський, Зміївський, Ізюмський, Борівський, Барвінківський, Близнюківський, Чугуївський, Печенізький), Харкові, Лозовій та Ізюмі.

У 147 пробах (32,0% з числа досліджених) розрахункова калорійність обідів не відповідає нормам харчування. Результати аналізу калорійності 22 проб обідів (4,8% з числа досліджених) свідчать про недовложении продуктів персоналом харчоблоків при приготуванні страв.

Раніше портал "Коментарі. Харків" повідомляв, що Харківська область єдина в Україні, де захворюваність на грип не перевищила епідпоріг.



Джерело: http://labcenter.kh.ua
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися