Харківський лікар прогнозує збільшення смертності від СOVID-19 навесні в Україні

Андрій Волянський стверджує, що влітку активна стадія пандемії закінчиться

Завідувач Лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський прогнозує збільшення кількості смертей від COVID-19 навесні в Україні. Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці в Facebook.

Волянський зазначив, що в останні дні вже очевидним є зростання кількості нових інфікованих. За його словами, Степанов здійснив стратегічну помилку, коли оголосив локдаун у січні.

"Стратегічна помилка Степанова була допущена в грудні, коли придворні епідеміологи передрекли підйом захворюваності на свята, на підставі чого заздалегідь був оголошений локдаун 8-24 січня. На свята відбувся очікуваний (мною) спад, який погасив активність зі 180 смертей / добу до 120. Наступна помилка витікала з попередньої - міністр заявив, що навесні локдауни застосовуватися не будуть, тому що вони згубні для економіки. І ідіоту зрозуміло, що локдауни згубні для економіки. Але коли в березні-квітні У ВСЬОМУ СВІТІ буде спад епідемічного процесу, а в нещепленій Україні підйом до 300, не дай Боже, до 400 смертей / добу - щось треба буде робити", - написав лікар.

Волянський переконаний в збільшенні смертності від COVID-19 навесні, оскільки колективний імунітет в Україні частковий. А найбільша проблема в тому, що епідемічний потенціал не вироблений. Однак лікар стверджує, що до літа неминуче активна стадія пандемії в Україні закінчиться (на місяць пізніше, ніж в цивілізованому світі) створенням природного захисту. Проблема в тому, що це обійдеться в 35-50 тисяч смертей безпосередньо пов'язаних з COVID та приблизно така ж кількість "доданих" смертей від інших причин.

"Чому я так впевнений в підйомі в березні-квітні? Адже, багато хто, в тому числі і я сам, стверджували про 30-40% ВЖЕ інфікованих. Ці цифри неоднорідні по регіонах та окремих локаціях і колективам. Десь 50%, десь 10%. Тобто колективний імунітет частковий. Але головне - епідемічний потенціал не вироблений, в середньому по Україні 600 смертей/млн. Тільки Чернівецька область може "похвалитися" показником вище 1000 (рисунок). Чому ми не можемо йти за сценарієм Фінляндії чи Норвегії (115-130 смертей / млн) а повинні повторити шлях Чехії або Польщі (1200-1800)? Тому що українці більше схожі на поляків, ніж на скандинавів. Нижче рівень строгості ізоляційних заходів, вище щільність населення, нижче рівень здоров'я", - навів статистику Андрій.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися