Харківський лікар розкритикував міністра охорони здоров'я України Степанова

Волянський виділив позитивні та негативні сторони Степанова

Завідувач Лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський звернувся до міністра охорони здоров'я України Максиму Степанову. Відповідну статтю він опублікував у виданні "Гордон".

"Майже рік ви займаєте цю посаду. Весь цей час ви працюєте в умовах пандемії. Зробили багато помилок. Ви не відновили вчасно на початку пандемії санітарно-епідеміологічну службу. Тому ми не маємо досі належного епідеміологічного розслідування. Ви не забезпечили повноцінне надання медичної допомоги для хворих "нековідной" патологією. Тому в другому півріччі 2020 року різко збільшилася кількість летальних інфарктів і інсультів ", - написав Волянський.

Також він зазначив, що влітку минулого року, коли епідемічна ситуація була досить сприятливою, Степанов не збільшувати кількість ліжок і не підводив до них кисень. Через це вже восени в регіонах спостерігався дефіцит обладнаних ліжок.

"Ви придумали непотрібний січневий локдаун, хоча тривалі новорічні свята самі по собі зумовили значне зниження захворюваності. Ви затвердили нежиттєздатну дорожню карту по щепленнях, яку зараз треба кардинально міняти. Ви затвердили рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), які шкодять прищеплювальної кампанії ", - підкреслив Волянський.

Однак Андрій підкреслив і позитивні сторони Максима Степанова. Адже він отримав галузь в поганому стані та, попри це почав другий етап медичної реформи в реаліях пандемії. Зумів залучити кращих інфекціоністів, реаніматологів, пульмонологів, лікарів інших спеціальностей і створити дуже хороший протокол з надання медичної допомоги при COVID-19, який постійно адаптується відповідно до світових стандартів.

"І головне! Протягом всього періоду пандемії ви не допустили колапсу медичної системи. Але він може відбутися зараз. Кількість щоденних "ковідних" смертей швидко зростає, епідемічного розслідування немає, адресного захисту груп ризику немає. Тому ми повинні повторити сценарій Польщі - запізніла (листопад - березень) потужна друга хвиля, 50 тис. Летальних випадків до того, як буде щеплена значна частина суспільства. Але можливість мінімізувати втрати є і зараз ".

Нагадаємо, в суботу, 13 березня, в 52 роки помер завідувач відділення вірусних гепатитів Харківської обласної інфекційної лікарні Дмитро Пеньков.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися