На Харківщині підтвердили перші випадки мутованого "британського" штаму Covid-19

На території області він з'явився ще в лютому, але для того, аби діагностувати його, знадобилося півтора місяці

Більш небезпечний, так званий, "британський" штам коронавірусу підтвердили на території Харківської області. Про це повідомили у прес-службі Харківського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я.

Лабцентр посилається на висновки "Центру громадського здоров'я", куди були направлені зразки підозрілого матеріалу з Харківщини.

"По результатам секвенування зразків біоматеріалу у Регіональній референс-лабораторії ВООЗ (м. Лондон) встановлена циркуляція мутованого штаму коронавірусу  SARS-CoV-2 британського походження (генетична лінія В 1.1.7) на території області", - йдеться у повідомленні.

Пацієнти з "британським" штамом були виявлені у Борівській громаді. Їхні носоглоткові змиви було відібрано 22-23 лютого 2021 року. Саме тоді на території району відбулося значне зростання захворюваності. Також проби з підтвердженим "британським" штамом були взяті у мешканців Харкова, де постійно стабільна висока активність епідемічного процесу.

"Особи, у яких виділено мутований штам, за результатами епідрозслідувань за межі області  не виїжджали. Місцева передача інфекції підтверджує циркуляцію мутованого штаму британського походження серед населення області", - повідомляє прес-служба лабораторного центру.

Матеріал з Харківської лабораторії був доправлений до вірусологічної референс-лабораторії ДУ "Центр громадського здоров’я МОЗ України", з якої переданий на секвенування до Регіональної референс-лабораторії ВООЗ.

Для довідки: "британський штам" - більш небезпечний, ніж так званий "уханський". Одна із особливостей цього штаму - здатність швидше передаватися від людини до людини. З клінічної точки зору відмінності полягають у більшій кількості молодих хворих. Досить багато молодих пацієнтів фізично здорових, і в основному це чоловіки віком 27-44 роки без супутньої патології або практично без неї, мають тяжкий або критичний перебіг захворювання.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що для лікування хворих на коронавірус відкрили обласний госпіталь ветеранів війни. Він мав запрацювати ще півроку тому, але почав приймати пацієнтів з Covid-19 лише після перевірки з МОЗ.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися