"Ідея колективного імунітету від Covid-19 провалилася" - харківський лікар Комаровський назвав причини

Замість "колективного імунітету" Україна отримує мутації коронавірусу

На сьогоднішній сесії Харківської міської ради лікар Євген Комаровський розповів про проблеми з розповсюдженням коронавірусу на Харківщині. Одним з питань, яке підняв лікар, був колективний імунітет.

Він розвінчав загальне переконання про те, що в Україні очікують на те, що скоро з'явиться так званий "колективний імунітет". На думку лікаря, саме це переконання є причиною того, що більшість населення не хоче робити щеплення наявними вакцинами.

"Головна проблема на сьогодні (її розуміють, навіть, не всі лікарі), що унікальною особливістю коронавірусу виявився факт того, що його мутації виникають, коли вірус стикається з людиною, у якої мало антитіл. Таким чином, люди, які хворіли на легкі форми коронавірусу або безсимптомно - є основною середою, де виникають мутації. Саме тому наша мрія про колективний імунітет виявилася неможливою в реалізації, на жаль", - пояснив Євген Комаровський.

За його словами, виробити колективний імунітет в Україні все ж є можливість, але її реалізація найближчим часом маловірогідна, адже у суспільстві дуже великий відсоток тих людей, які переносять хворобу у легкій формі, мають мало антитіл, і хворіють вдруге, тим самим надаючи можливість вірусу для мутацій.

"Надії на колективний імунітет не виправдалися. Він можливий тільки в тому випадку, якщо буде поєднуватися циркулюючий у суспільстві вірус та активна вакцинація - не менше 70% активного населення", - назвав головну умову лікар.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що на Харківщині, попри карантинні заходи не знижуються темпи захворювання на коронавірус.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися