Харківський лікар проаналізував штам «Дельта»: Молоді хворіють, але не вмирають

Волянський розповів, як вакцинація допомагає проти штаму «Дельта»

Завідувач Лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський проаналізував індійський штам "Дельта". Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці в Facebook. Він посилається на технічний доповідь англійців по VOC і VUI від 9.07.21.

Виходячи із зазначених даних "Дельта" практично повністю витіснив "Альфа" в Великої Британії. При цьому індійський штам частіше вражає молодих людей від 10 до 29 років.

Зі 150 тисяч підтверджених випадків "Альфа" за 4 місяці (лютий - червень) померло 1616 осіб (летальність 1,1%), з 123,6 тисячі підтверджених "Дельта" - 257 осіб (0,2%). Серед померлих від "Дельта" 231 випадок припав на вікову групу 50, летальність склала 1,9%, 26 - на людей молодше 50 років (летальність 0,024%).

За вакцинального статусу 72 тисячі осіб зі 123 тисяч хворих були не щеплені, 11 тисяч щеплені двічі. Серед померлих 92 особи були невакцинованих, 118 - вакциновані двічі, 45 осіб отримали одну дозу.Для нещеплених людей старше 50 років летальність "Дельта" склала 5,6% (71 смерть на 1267 випадків), для щеплених старше 50 - 1,6% (158 з 10 тисяч). Для людей молодше 50 вакцинальний статус ролі не грав, вмирав 1 людина з 3-х тисяч хворих.

"Летальність" Дельта "серед нещеплених людей старше 50 років в кілька разів вище, ніж серед вакцинованих - 5,6% проти 1,6%. Для вікової групи до 50 років летальність близька до нуля (можна припускати, що не менше 50% були інфіковані раніше). З появою нових варіантів ( "Альфа" і "Дельта") зростає частка повторних інфікувань. Не можна екстраполювати дані Великобританії на Україну! У нас менша частка населення перехворіла і значно менша - вакцинована. Тому летальність буде вище. Необхідно вакцинувати 50 ", - зробив висновки лікар.

Контекст:

У Харківській області 2 липня через нового штаму COVID-19 "Дельта" ввели нові правила перетину кордону. Посилений контроль стосуватиметься людей, які прибувають в Україну з Індії, Великобританії, Ірландії, Росії чи Португалії.

За словами головного медпрацівника штату Новий Південний Уельс Керрі Чанта, Дельта-варіант Коронавірусного захворювання здатний передаватися за кілька секунд. Фахівець стверджує, що людині треба було кілька секунд, щоб заразитися коронавірусів, коли незнайомець проминув, здійснюючи покупки в одному з магазинів міста.

Імунолог Андрій Волянський вважає, що українська епідеміологічна ситуація кардинально відрізняється від російської. Попри те, що в РФ фіксується постійне збільшення кількості підхопили "корону", українці знаходяться у відносній безпеці.



Хряковчанин

10 липня 2021, 18:02

ВеликобрЕтания - это где такая страна? В стране не выученных уроков?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися