Лікар із Харкова розповів про новий штам коронавірусу Омікрон

Що відомо про новий штам коронавірусу

Завідувач лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський поділився своєю думкою про новий штам коронавірусу Омікрон. Супутню посаду лікар опублікував на своїй сторінці у Facebook.

"За даними з ПАР (59 випадків Омікрон) варіант має більшу трансмісивність (заразність), ніж Дельта. Тяжкість і летальність ПОКИ невідомі. Ефективність РНК-вакцин і векторних вакцин буде ще нижче в силу численних змін спайк-білку. Можна припустити більш ефективний захист у перехворілих і вакцинованих інактивованими вакцинами ("Короновак") коштом повноцінної імунної відповіді (понад 100 видів антитіл до 29 білків коронавірусу). Чи може бути, що це помилкова тривога? Потрібно зачекати на результати лікування цих перших ста пацієнтів", - написав лікар.

При цьому Волянський зазначив, що зараз, як це не дивно, потрібно вакцинувати дітей та пенсіонерів від грипу.

"Насамперед потрібно вакцинувати проти грипу дітей, які не мають специфічного імунітету проти грипу і для яких грип на відміну від коронавірусу - важка інфекція з високою летальністю. Також варто вакцинувати літніх людей з хронічними захворюваннями та вагітних. На відміну від коронавірусних вакцин нешкідливість інактивованих грипозних вакцин доведено на підставі багаторічних досліджень", - сказав Волянський.

Контекст:

Як повідомляв портал "Коментарі", експертна консультативна група ВООЗ 26 листопада 2021 року проаналізувала ситуацію щодо появи нової мутації. Варіант викликає у них занепокоєння, оскільки він значно заразніший за інших. Нагадаємо, що штам SARS-CoV-2 B.1.1.529 виявили у хворих жителів Африки ще 24 листопада 2021 року. У цих країнах перед виявленням штаму фіксували три хвилі епідемії коронавірусу.

Через виявлення нового штаму коронавірусу, який назвали "Омікрон", Європейський Союз поки що відклав авіарейси з країн Африки. Йдеться про туристів і громадян Південно-Африканської Республіки та інших країн, оскільки в них виявили мутацію вірусу, що може бути небезпечнішим за "Дельту". Про це повідомляє "Польське радіо".







Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися