День ангела 17 січня: історія, прикмети та заборони дня

За народним повір’ям 17 січня не можна лінуватися

17 січня, за новим церковним календарем вшановуються пам'ять преподобного й богоносного Антонія Великого. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Православної церкви України.

В Інституті екуменічних студій розповіли, що Святий Антоній Великий народився 251 року в єгипетському містечку Комі і походив з багатої християнської сім’ї. У 272 році після смерті батьків він роздав майно бідним і оселився у пустелі поблизу Коми, де жив подвижницьким життям. Згодом він перейшов на гору на східному березі Нілу, де прожив у самотності 20 років. 305 року він заснував монастир у Фаюмі. Сам Антоній не жив у ньому, а лише інколи сходив з гори, щоб дати монахам духовну науку. Він є також одним із засновників кеновійного монашого життя.

У 342 році він відвідав першого пустельника Павла Тивейського, а коли той помер, поховав його. Сам Антоній помер 356 року у своїй печері на горі, проживши 105 років. Мощі св. Антонія перенесли до Олександрії, згодом до Царгорода, а потім у Францію. Як за життя Антонія, так і після його смерті Бог прославляє його численними чудами.

Прикмети на 17 січня. За народними прикметами, якщо “сніг на деревах гілки гне – влітку бджоли роїтися будуть”. А якщо на небі немає хмар при сильному морозі, то морозна погода буде стояти й надалі та не скоро відступить.

За народним повір’ям 17 січня не можна:

- Лаятися, лихословити.

- Лінуватися - святий Антоній був великим трудівником.

- Відмовляти в допомозі та милостині.

За новоюліанським календарем 17 січня святкують День ангела Антон, Віктор, Георгій, Єгор, Іван, Павло, Ян, Антоніна. 

Раніше "Коментарі. Харків" розповідали про історію однієї з головних транспортних вулиць Харкова.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися