На Харківщині винайшли антибактеріальний папір, на якому друкуватимуть шкільні підручники

Спеціалісти Зміївського паперового заводу рік працювали над розробкою паперу, який здатен протистояти розмноженню бактерій мінімум - кілька місяців

Зміївська паперова фабрика, яка входить до корпорації видавництва "Ранок", винайшла папір, на якому не розмножуються бактерії та віруси. Про чудову новину у своєму Facebook розповів Генеральний директор видавництва Віктор Круглов.

За словами книговидавця, спеціалісти фабрики працювали над новітньою технологією цілий рік, проводячи експерименти та досліди.

"На замовлення видавництва "Ранок" спеціалісти Зміївської паперової  фабрики, що входить до корпорації "Ранок", розробили спеціальний біоцидний папір,  на якому не розмножуються шкідливі мікроорганізми. Якщо в паперову масу під час виробництва  додати спеціальну речовину - гідрохлорид полігексаметиленгуанідіну,  це попередить  розвиток патогенної флори", - розповідає Віктор Круглов.

Він повідомив, що результати, яких змогли досягти спеціалісти лабораторій корпорації, вражає.

"Хіміки експерементували  з антисептичними речовинами кілька місяців. Паралельно йшли випробування   в бактеріологічній  лабораторії. На обробленому спеціальним розчином папері епідеміологи висіювали патогенні культури та спостерігали, чи є розвиток мікроорганізмів. Для порівняння використовували зразки звичайного паперу", - зазначає Круглов.

Керівник видавництва стверджує, що спеціалісти СЕС підтвердили, що патогенна флора на поверхні біоцидного паперу не розвивається тривалий час.

Круглов сподівається, що Міністерство освіти та науки підтримає цю ініціативу та дозволить використовувати біоцидний папір для друку нових підручників. Він пояснює, що ручки, підлогу, руки можна помити з милом чи антисептиком, а от підручники, якими користуються по п'ять, а то й більше років, не помити. Тому слід убезпечити дітей новим винаходом.

Наразі видавництво вже отримало свідоцтво на промисловий зразок, у патентному бюро лежить заявка на винахід.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що на Харківщині у дитячому садочку отруїлися семеро дітлахів. Нацполіція порушила кримінальну справу.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися