У Харкові підготували 10 протезистів, які будуть робити штучні кінцівки за новітніми технологіями

Харківський університет радіоелектроніки випустив 10 магістрів, які зможуть налагодити виробництво сучасних протезів на власних підприємствах і навчити нових інженерів.

Українське протезування, яке багато років зберігало свій анахронічний статус, отримало нове дихання. У Харківському національному університеті радіоелектроніки підготували і випустили перших 10 протезистів-ортезістов, які тепер будуть впроваджувати міжнародні стандарти на виробництві.

У виші є досвід підготовки фахівців у цьому напрямку - із 2001 року по 2013 рік у ХНУРЕ навчили 72 інженера біотехнічних апаратів і систем. Після нетривалої паузи, кілька років тому, цей фах вирішили відновити, але вже в оновленому вигляді. Запит був величезний - українські воїни, котрі стали на захист країни від російської агресії, поверталися з фронту без рук і ніг. А на покупку імпортних протезів були потрібні сотні тисяч і навіть мільйони гривень.

"Українська протезна промисловість перебувала в стані стагнації. Але після того, як з'явилися нові технології в області протезування, які нам надає Захід, виникла можливість готувати фахівців за новими сучасними стандартами", - розповів "Коментарям. Харків" завідувач кафедрою біомедичної інженерії ХНУРЕ Олег Аврунін.

До старту готувалися ґрунтовно: рік узгоджували навчальні матеріали, поставляли обладнання в ХНУРЕ і в "НДІ протезування", надрукували кілька свіжих підручників, а до них - в підмогу підготували ще кілька видань в електронному вигляді, перераховує викладач.

За два роки вуз випустив 10 магістрів, які не тільки зможуть тепер налагодити виробництво на своєму підприємстві, а й навчать нових інженерів.

"Наші випускники вже працюють на виробництві - вони або головні інженери, або директори протезних підприємств по всій Україні. Все розраховано на те, щоб вдихнути західні технології на протезні підприємства країни", - підкреслив Аврунін. 



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися