У Харкові та області поширюється загроза: чого варто остерігатися

Щеплення проти сказу домашнього улюбленця – це необхідна складова турботи про тварину та оточуючих

З приводу ушкоджень, нанесених тваринами, у першому півріччі 2023 року в лікувальні заклади звернулось 1160 осіб, з яких 552 (47,5 %) – мешканці м. Харків. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”. 

Серед постраждалих, хто звернувся за антирабічною допомогою, отримали ушкодження від тварин:

  • що мають власників, 773 особи (66,6%), 

  • від бездомних тварин постраждало 372 особи (32,1%).

У держустанові наголосили, що викликає занепокоєння дуже високий відсоток (70,5%) нещеплених тварин, які нанесли ушкодження людям, серед тих, що мають власників. Власникам тварин нагадали, що щеплення проти сказу домашнього улюбленця – це необхідна складова турботи про тварину та оточуючих.

Найбільше ушкоджень постраждалі отримали від:

  • собак (75,8%),

  • кішок (22,7%),

  • інших тварин (диких, щурів та ін.) 1,5%.

При цьому варто пам'ятати, що у поточному році в Харківській області зафіксували 7 випадків сказу тварин: у 2 котів, 4 собак, 1 лисиці.

Найбільша кількість захворілих тварин (5) – зареєстрована у Лозівському районі.

Жителям Харкова та області нагадали, що сказ – гостре інфекційне захворювання тварин і людей, спричинене нейротропним вірусом сказу. Для хвороби характерне стрімке ураження нервової системи. Вилікувати хворобу неможливо, однак загрозу можна попередити. Єдиний спосіб - своєчасне отримання щеплень проти сказу.

Курс лікування призначає лікар і щеплення потрібно починати робити якомога раніше, дотримуючись призначеного курсу.  

За наявними показаннями за 6 місяців поточного року антирабічне лікування призначено 296 постраждалим. Від лікування відмовились 12 осіб.

У ДУ наголосили, що у результаті повномасштабної російської агресії багато тварин залишилися без власників. “Потрібно завжди пам’ятати про власну безпеку – триматися якнайдалі від тварин, які проявляють агресивну поведінку, годувати, знаходячись на відстані, не втручатись у бійки між тваринами. У разі отримання навіть незначного ушкодження – потрібно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою”, - порадили жителям Харкова та області в держустанові.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, які послуги отримували харків'яни в ЦНАП у липні.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися