Які відпустки можуть отримати жителі Харківської області під час війни

Роботодавець може відмовити працівнику у відпустці

Під час дії воєнного стану чинним законодавством передбачено право на отримання щорічних додаткових, соціальних та навчальних відпусток. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Мереф'янської громади.

Відповідно до статті 4 Закону України "Про відпустки" встановлюються наступні види відпусток:

  • щорічні відпустки: (основна відпустка; додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами роботи; додаткова відпустка за особливий характер роботи; інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;

  • додаткові відпустки у зв'язку з навчанням;

  • творча відпустка;

  • відпустка для підготовки та участі в змаганнях;

  • соціальні відпустки: (відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами; відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; відпустка у зв'язку з усиновленням дитини; додаткова відпустка працівникам, які виховують дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи; відпустка при народженні дитини;

  • відпустка без збереження заробітної плати.

При цьому жителям громади повідомили, що у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток. Не можна відмовляти у наданні відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Обмеження надання відпустки можливе, якщо працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури. 

Тож у громаді підсумували, що під час війни працівники мають право, крім основної щорічної відпустки, оформити додаткову відпустку, якщо вони не залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, як купити житло у Харкові




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися