Війська РФ пошкодили харківську ядерну установку: Ризик радіації

У Харкові через обстріл знеструмили ядерну установку

Війська РФ продовжують обстрілювати Харків. Сьогодні, 17 березня, вони знеструмили ядерну установку "Джерело нейтронів", на базі Харківського фізико-технічного інституту. Про це повідомили у Державній інспекції ядерного регулювання.

На майданчику ядерної установки було пошкоджено лінії електропостачання. Наразі за станом об'єкта спостерігає оперативний персонал.

""Джерело нейтронів", як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Подальші її бомбардування або обстріл можуть призвести до важких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій", - зазначили в Держінспекції.

Контекст:

• Нагадаємо, по Україні вночі, 24 лютого, без оголошення війни війська РФ завдали ракетних ударів. Харків'яни масово почали покидати місто, скуповувати все у супермаркетах та ховатися у метро чи підвалах. При цьому в Росії відмовляються називати таке вторгнення війною, а м'яко заявляють, що це якась спецоперація. Уряд РФ навіть заборонив своїм громадянам виступати проти війни й запевняє, що їхні війська не бомблять мирні міста. При цьому частину Харкова вже зруйновано.

 Чому російські окупанти так наполегливо і так звіряче, з варварськими обстрілами, намагаються захопити Харків? Чому в них нічого не вийде? Як перша столиця України зміниться після цієї війни? За відповідями на ці запитання журналісти порталу "Коментарі. Харків" звернулися до експертів.

• У Харківській області під час обстрілу було поранено співробітника "Харківгазу". Згодом він загинув у лікарні. Крім цього, під обстріл потрапили харківські поліцейські. Слідчий отримав поранення.  





Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися