На Харківщині зможуть відновлювати зруйновані історичні пам’ятки завдяки 3D-сканеру

Все, що спаплюжили російські військові, буде відновлено з новими технологіями.

Для того, щоб відновити пам’ятки архітектури, які було зруйновано внаслідок ворожих російських обстрілів, обласна влада спільно з міжнародними партнерами придбала 3D-сканер. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

В Харковській області вже відскановано понад 10 об’єктів, зокрема, сканували постраждалий від обстрілів РФ Новобаварський військкомат у Харкові та Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди.

Директор Департаменту містобудування та архітектури ХОВА Антон Коротовських розповів, що сканування будівлі може займати навіть кілька днів, але після цього у спеціальних програмах є картинка як зовнішнього, так і внутрішнього вигляду історичної будівлі.

 "Після цього в нас з’являється 3D-модель будівлі з точністю до 1 мм. Це, так би мовити, наш архівний матеріал, який ми збережемо для нащадків. Вони зможуть відкрити і подивитися будь-яку деталь на фасаді або в інтер’єрі", – сказав Антон Коротовських.

Також він додав, що це допоможе точно обрахувати всі руйнування і зрозуміти, скільки матеріалів доведеться використати для відновлення.

Представник КП "Харківський регіональний інженерно-консультаційний центр" Даніїл Єлфімов зазначив, що така технологія використовується в усьому світі. Для України це один з перших приладів.

picture

picture

picture

picture

picture

picture

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Рятувальникам Харкова передали нове обладнання для порятунку життів.

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні разом із Європейським Союзом передали спеціалізоване обладнання для рятувальників Харкова. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ГУ ДСНС України в Харківській області.

 Через те, що місто Харків знаходиться під постійними обстрілами збоку Росії, "прильоти" спричиняють пожежі у житлових масивах та на об’єктах інфраструктури, рятувальники вимушені справлятися з понаднормовим навантаженням і часто не маючи вдосталь обладнання, необхідного для порятунку життів.

Міжнародними організаціями було закуплено протипожежне та інше обладнання, загальна вартість якого складає понад 7 млн грн (187 538 дол. США). Його вже передали для потреб аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС у Харківській області.

Поставка включає гідравлічні інструменти, розтискувачі, що використовуватимуться для розбирання завалів та порятунку людей із пошкоджених будівель, напірні пожежні рукава та інше обладнання.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися