Ігор Терехов прокоментував постанову омбудсмена щодо штрафу за порушення мовного закону

Мер міста вважає, що харків’яни розуміють його лише російською.

Харківський міський голова Ігор Терехов прокоментував постанову мовного омбудсмена, за якою мер має сплатити штраф у сумі 3400 гривень. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію "Суспільного".

Для цього він перейшов на російську, хоча протягом ефіру в телемарафоні говорив українською.

"Я вважаю, що сьогодні в нас є зовсім інші справи. Я вважаю, що найголовніше для нас сьогодні — це перемога. Офіційно я буду розмовляти українською. Що стосується мого спілкування з харків’янами — я буду спілкуватися російською", — заявив мер.

Він не уточнив, чи сплачуватиме штраф за порушення мовного закону. На оскарження постанови в Терехова є час до 4 грудня.

Нагадаємо, що 24 листопада уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наклав штраф на мера Харкова Ігоря Терехова. Омбудсмен зробив висновок, що Терехов порушив закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Харківський міський голова в етері телемарафону під час звернення до харків’ян використовував не державну мову, чим порушив частину 1 статті 12 Закону. Закон передбачає вимоги: обов’язкове володіння державною мовою державних службовців та посадовців всіх рангів. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування.

Постанова, яку виніс Кремінь, стосується публічних звернень та публічних виступів мера. Попри обіцянки вивчити українську на початку каденції, Ігор Терехов лише зрідка переходить на державну мову у своїх виступах.

15 листопада міський голова Харкова перейшов на українську під час спілкування з пресою. "Я вже думаю: "Якось незручненько, треба на українську переходити. Всьому свій час. Настав цей час, будемо переходити. Наші діти будуть розмовляти тільки українською мовою. Це вже зрозуміло", — сказав він журналістам.

Кремінь також виніс постанову-попередження про сторінки мера у соцмережах, які досі ведуться російською. Зокрема Телеграм-канал.

З початку війни мери інших міст поступово почали переходити на державну мову. Проте мер Харкова одразу ж після винесення постанови – виклав відеозвернення, де знову говорить російською.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися