Під артилерією та ракетами – як Куп'янськ повертається до нормального життя (ФОТО)

Окупанти не щадять мирне населення звільненого від загарбників міста.

Начальник ХОВА Олег Синєгубов з робочою поїздкою відвідав Куп’янськ. Він оглянув відновлення транспортної інфраструктури і перевірив готовність Пунктів Незламності, а також вручив місцевим медикам відзнаки Ради національної безпеки і оборони України. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

Зокрема, очільник області відвідав КНП "Куп’янське територіальне медичне об’єднання", в яке восени декілька разів влучали російські ракети. Лікарня зазнала значних руйнувань, зокрема, постраждала будівля головного лікувального корпусу. Наразі у Куп’янську працює лише поліклінічне відділення.

"Ворог цілеспрямовано знищує нашу медичну інфраструктуру, у такий спосіб знову чинить терор проти цивільного населення. Але люди тримаються героїчно. Будемо і надалі працювати щодо підтримки належного рівня надання медичної допомоги, – зазначив Олег Синєгубов. – Проте ворог знаходиться досить близько, тому що лінія фронту перебуває на Куп’янському напрямку. Щодня тут ідуть обстріли. На жаль, є постраждалі і загиблі, зокрема і серед медперсоналу".

Під час першого ракетного удару по медзакладу загинув лікар-анестезіолог. Як розповів директор КНП "Куп’янське територіальне медичне об’єднання" Євген Сінько, цей медик надавав допомогу мешканцям міста і під час окупації, і після звільнення міста.

"Це значна втрата для лікарні, тому що він був гарним фахівцем. Усе життя працював тут. Всі ці місяці він фактично жив в лікарні та надавав медичну допомогу, адже на той час було приблизно 30-35 працівників. А допомога була потрібна, люди зверталися за нею", – сказав Євген Сінько.

До повномасштабного вторгнення у медичному об’єднанні працювало майже 900 осіб. Наразі жителів обслуговують понад 100 медпрацівників. Для надання амбулаторної допомоги цієї кількості персоналу вистачає. Загалом в Куп’янській громаді залишилося приблизно 17 тисяч громадян, до війни нараховувалося 57 тисяч осіб.

Начальник Куп'янської міської військової адміністрації Андрій Беседін додав, що в Куп’янську наразі встановлено два Пункти Незламності. Тут мешканці можуть підзарядити мобільні телефони, випити гарячого чаю, підключитися до інтернет-зв'язку.

"Крім того, ми дуже активно працюємо і над створенням пунктів обігріву на базі підвальних приміщень. У громаді їх вже приблизно 40. Всі вони облаштовані і тимчасовими печами-буржуйками, і спальними місцями для людей, куди можна прийти і провести час в критичних ситуаціях. Зараз займається облаштуванням цих місць генераторами", – поділився Андрій Беседін.

Також він повідомив, що наразі в громаді поступово стабілізується ситуація з газопостачанням – підключено близько 98% споживачів. Світло відновили вже на 85%, але через значні руйнування та замінування складною залишається ситуація в Куп'янську-Вузловому. Зокрема, водопостачання відновлено приблизно на 96%.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Обстріли Харківської області за 5 січня – Генштаб

Російські війська продовжують жорстокий обстріл міст та сел Харківської області. За даними Генштабу ЗСУ, на Слобожанському напрямку ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Слобожанському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Красне, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Устинівка, Фиголівка та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському напрямку під вогневе ураження потрапили райони 20 населених пунктів. Серед них – Іванівка, Масютівка, Куп’янськ, Западна, Вільшана, Берестове, Кислівка, Котлярівка і Крохмальне на Харківщині.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися