Що може відбуватися у Харкові та області перед річницею війни

Жителям Харкова та області варто готуватися до посилення ворожих обстрілів

Росія, ймовірно, спробує повторити масований наступ перед річницею війни проти України. Такі прогнози в українському медіапросторі з'являються і від представників центральної та місцевої влади, і від військових. Портал "Коментарі. Харків" з'ясував у експертів, чи вдадуться війська РФ до наступу на Харківську область та до чого готуватися жителям регіону.

Політолог Світлана Кушнір переконана, що історія двічі не повториться. І такої ситуації, коли Росія несподівано і віроломно почала наступ і зайняла майже до третини області, вже не буде. Україна підготувалася до можливих дій ворога. “За час, коли Харків та область піддавалися атакам, було зруйновано багато міської інфраструктури. Після звільнення майже всієї території регіону пошкоджену та знищену інфраструктуру відновлювали, а паралельно з відновленням зводили укріплення. Готувалися, щоб не допустити повторного масованого наступу та захоплення територій”, - розповіла політолог.

За словами експерта, є розуміння, що у разі повторного масштабного вторгнення росіянам не вдасться зайняти великі території Харківщини. Адже укріплення оборони регіону проводять не тільки на деокупованих територіях, а й по всьому кордону Харківщини.

“Скоріш за все Харків може стати відволікаючою ціллю, щоб розосередити сили оборони України та не дати українським військовим зцентруватися, щоб відбити наступ”, - зазначила Світлана Кушнір. Головним завданням для окупантів є захоплення до кінця березня 2023 року Луганської та Донецької області.

Політолог не прогнозує масованого ворожого наступу на Харківщину, ймовірні точкові атаки, однак вони отримають адекватну відповідь.

За словами політолога Максима Гончаренка, війська РФ вже починають наступальні дії,  щоб покращити своє становище. Ворог намагається посилити позиції на Куп'янському напрямку. Однак, на думку політолога, це спроба останнього шансу. “У них провалилась спроба наступу на Схід, у районі Сумщини та Харківщини й зараз вони намагаються відвести українські війська від Донецького та Луганського напрямків. Але давайте будемо об'єктивними, досягти якогось успіху на Харківщині - це буде взагалі планом, який не можна реалізувати”, - зазначив Максим Гончаренко.

При цьому, за словами експертів, Росія може посилити обстріли Харківської області. Світлана Кушнір зазначила, що у Росії ще багато ракет, і вони будуть продовжувати обстріли Харкова та Харківської області, намагаючись влучити і в критичну інфраструктуру, і в об'єкти водної інфраструктури, і в об'єкти електро- і теплогенерації. 

Прогнозує продовження ворожих обстрілів й Максим Гончаренко. “У росіян є лише один спосіб себе проявляти у цій війні - це терор мирного населення. Я вважаю, що треба готуватися до обстрілів, до ракетних ударів. Людям потрібно ще раз нагадати, що не треба ігнорувати сигнали повітряної тривоги”, - зазначив політолог.

Також експерти висловили спільне переконання, що Росія не зможе зламати Харків. Місто вистояло на початку війни, вистоїть і зараз. І росіян на Харківщині не чекає теплий прийом.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що про загрозу наступу Росії зазначали секретар РНБО Олексій Данілов та начальник ХОВА Олег Синєгубов.



пиар

9 березня 2023, 20:08

епаный пукин

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися