Наступ на Харківщині: готуватися і не панікувати

Експерти пояснили, чи можуть російські окупанти знову піти на Куп’янськ.

Оперативні наміри росії на північному сході лишаються оборонними. Росія частково відновила контроль над безпосередніми підступами до міста Кремінна. Вочевидь, військові РФ також прагнуть повернути логістичний вузол — Куп'янськ. Про це 23 березня повідомило Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

“Російське командування, ймовірно, намагається розширити зону безпеки на захід від лінії оборони, яку вони підготували, вздовж більш високих ділянок місцевості, а також використати природну перешкоду — річку Оскіл”, — йдеться у повідомленні британської розвідки. Оперативні наміри росії на північному сході, ймовірно, залишаються оборонними, відзначили британські розвідники. Командування, ймовірно, побоюється, що це один із секторів, де Україна може спробувати провести великі наступальні операції.

Стосовно цього начальник Генерального штабу — головнокомандувач Збройних Сил України у 2014−2019 роках, а зараз провідний науковий співробітник науково-дослідного інституту ЗСУ генерал Віктор Муженко в інтерв’ю "Фактам" від 24 березня зазначив, що російським військам потрібні певні перемоги, щоб посилити "гордість" за свою країну, за армію та за дії влади.

"І не тактичного характеру — захвату Бахмуту або Вугледару, а масштабнішого. Таким варіантом може бути, наприклад, удар північно-західніше або північно-східніше Харкова. Чому? Зараз поясню.

Цього року вони святкуватимуть 80-річчя Курської битви. Тоді це був корінний перелом у східній кампанії Другої світової війни щонайменше, якщо не взагалі всієї війни. Ця битва тривала з 5 по 23 липня 1943 року, після чого відбувся наступ радянської армії і як наслідок її вихід по рубежу річки Дніпро. А 23 серпня був звільнений Харків.

До речі, все це відбувалось на території, де й зараз точаться або можуть бути бої. Ця місцевість не дуже змінилася з того часу, за виключенням, можливо, появи інфраструктурних об’єктів.

Враховуючи російський символізм, їхні ідеологеми "деды воевали", "можем повторить", можуть існувати плани, які якраз вкладаються в таку ідеологічну обгортку. От така ситуація виникає", – зазначив генерал Муженко.

Політолог Світлана Кушнір, коментуючи журналісту "Коментарі. Харків" дані британської розвідки, пояснила, що російська федерація знає, що Україна буде контрнаступати, атакувати, звільняючи свої землі, тому всі дії на інших напрямках, окрім Бахмуту та Авдіївки – це спроба розтянути та розконцентрувати Сили оборони України, щоб зменшити кількість наших військових на основних позиціях.

"І Оскіл, як природна водна перешкода, і Куп’янськ-Вузловий, як один з залізничних вузлів, – є стратегічно важливими, щоб розбити нашу оборону.

Досі війська російської федерації не виконали наказу путіна загарбати ("звільнити") повністю Луганську та Донецьку області, а стратегічна точка, якою є Куп’янськ – дає можливість для маневру", – зазначає Світлана Кушнір.

Політолог закликає українців не лякатися та не панікувати.

"Те, що нам говорять закордонні партнери і розвідка, яким чином можуть на нас повпливати – ми маємо готуватися і знати, що в цьому місці важливо посилити оборону і пильність.

Давайте не забувати: ворог підступний. Він може говорити, що буде наступати на Куп’янськ, а ударить знову по Ізюму. Або буде говорити, що "мені не потрібен Харків і Харківщина", а потім засипле Харківщину ракетами. Тому ми готуємося до будь-яких  дій ворога, але найголовніша зараз вогнева точка – це Авдіївка-Бахмут – це Луганська та Донецька області. Це лінія, яку росіяни не можуть пройти, завдяки нашим Збройним силам України", – наголосила експерт.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися