До Харкова приїхали міжнародні судді, прокурори та розслідувачі

Прокурор Харківської області зустрівся з міжнародними колегами.

Учора керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков зустрівся з міжнародними представниками. Серед них: Аурелієн Лорка — розслідувач з міжнародним досвідом, Сінтія Тай — колишній прокурор Міжнародного кримінального суду, суддя в США, засновниця Проекту міжнародної технічної допомоги Project Expedite Justice (PEJ), Паскаль Турлан — директор PEJ та Аліса Голощапова — проектний координатор. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Олександр Фільчаков розповів міжнародним колегам, як відбувається розслідування воєнних злочинів, вчинених російськими військовими, на Харківщині, з якими проблемами стикаються правоохоронці під час роботи в умовах воєнного стану та про співпрацю з міжнародними партнерами.

"Нами використовується досвід міжнародних експертів, що допомагає документувати злочини РФ з метою відповідності справ високим міжнародним стандартам. Ми вже співпрацювали з головним прокурором Міжнародного кримінального суду, працівниками поліції Словаччини, Литовськими фахівцями, експертами Національної жандармерії Франції та Королівським інститутом оборонних та безпекових досліджень", — зазначив Олександр Фільчаков.

Присутні також акцентували увагу на фіксації вивезення зерна та техніки військовослужбовцями РФ, знищення майнових комплексів зернових терміналів, елеваторів та посівів зернових культур. Очільник обласної прокуратури сказав, що на теперішній час здійснюється досудове розслідування у 29 кримінальних провадженнях зазначеної категорії.

Міжнародні колеги наголосили на тому, що для них це є одним із пріоритетів роботи. Проект міжнародної технічної допомоги Project Expedite Justice (PEJ) допомагає у зборі та фіксації доказів злочинів, пов’язаних із розкраданням української сільськогосподарської продукції, навмисним знищенням цивільної інфраструктури, пов’язаної з виробництвом та розподілом продуктів харчування, і, як наслідок, використанням продуктів харчування як зброї у війні, а також відстоювання правосуддя й компенсації жертвам російської агресії.

Також учасники зустрічі обговорили одну з найбільш чутливих тем — розслідування злочинів сексуального насильства.

Прокурор зазначив, що слідство у вказаній категорії злочинів проводиться відповідно до міжнародних стандартів. Також Олександр Фільчаков додав, що потерпілим забезпечено повний захист: від надання психологічної та юридичної допомоги до закриття від публіки персональних даних.

"Сексуальне насильство — це стратегія війни РФ проти України, що спрямована на геноцид української нації", — резюмував Олександр Фільчаков.

Іноземні представники додали, що вони готові надавати прокурорам Харківщини теоретичну та практичну допомогу у розслідуванні воєнних злочинів, вчинених військовослужбовцями країни-агресора.

За підсумками зустрічі сторони визначили подальші кроки співпраці та домовилися про координацію зусиль.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Обстріл Харківщини на 6 квітня: велика загроза ракетних ударів

Розпочалася чотириста сьома доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом минулої доби противник завдав 3 ракетних та 29 авіаційних  ударів, здійснив 51 обстріл з реактивних систем залпового вогню.

Високою залишається ймовірність завдання подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Генерального Штабу ЗСУ.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом минулої доби було відбито більш як 60 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено.

Російська федерація і надалі використовує  повітряний простір та територію республіки білорусь, її військову інфраструктуру.

Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Одноробівка, Уди, Червона Зоря, Ветеринарне, Козача Лопань, Липці, Нескучне, Огірцеве, Зибине та Бочкове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Тополі, Фиголівка, Дворічна, Масютівка, Куп'янськ, Кучерівка, Крохмальне, Берестове Харківської області.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися