Ухилянти тікали за кордон у гідрокостюмах – гроші отримував харків’янин

ДБР блокувало чергову схему незаконного переміщення призовників за кордон. Ухилянтів переправляли в гідрокостюмах.

Працівники Державного бюро розслідувань викрили черговий канал незаконного переправлення через державний кордон України чоловіків призовного віку. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДБР.

Організатор схеми — мешканець Харківської області. Він ще минулого року втік від мобілізації, нелегально перетнувши кордон. Після втечі спритник вирішив заробляти гроші на таких ухилянтах, як і він сам.

Для того, аби "бізнес-план" спрацював, долучив до схеми трьох своїх знайомих, які залишились в Україні. Один з них — співробітник Держпродспоживслужби, інші двоє — цивільні.

Маршрут, який розробили ділки, пролягав поза пунктами митного пропуску в  південно-західних областях України.  Після того, як "клієнтів" доставляли до точки перетину кордону з Молдовою, вони вбрід переходили одну з місцевих річок. Для цього їм видавали гідрокостюми. На молдавському боці їх зустрічав організатор.

Вартість послуги складала – 5 тис. дол. США.

Наразі 3 фігурантам повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів (ч. 2 ст. 332 КК України). Двоє з них перебувають під вартою.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 7 років.

Організатору ж схеми, який ховається за кордоном, про підозру повідомлено заочно за фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями, вчинені за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 9 років.

Процесуальне керівництво здійснює Харківська обласна прокуратура.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Проблема паркування у Харкові: коли можуть евакуювати автомобіль

Паркування у дворах багатоквартирних будинків стало великою проблемою для водіїв та комунальників Харкова.

Безпекова ситуація у Харкові все ще не налагодилася – час від часу місто та мирні мешканці піддаються ворожим обстрілам з боку російського Бєлгорода. Проте багато людей з початку повномасштабного вторгнення повернулося у Харків, також у місті знайшли свій дім багато вимушених переселенців. У лютому 2023 мер Харкова Ігор Терехов повідомляв, що у місті проживає близько 1 млн 100 тисяч людей, а значить, що стає більше і автівок, які ніде паркувати.

Комунальне підприємство "Комплекс з вивозу побутових відходів" постійно повідомляє про випадки неправильного паркування автомобілів на прибудинкових територіях, а саме поблизу сміттєвих контейнерів, що заважає вивозу побутових відходів та проїзду комунальної техніки.

Журналіст сайту "Коментарі. Харків" звернулася до експертів за коментарями: як діяти у такій ситуації водіям та комунальникам, а також – як можливо вирішити цю проблему?



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися