Контрнаступ ЗСУ – чи буде повторення Харківської визвольної операції

Як впливає інформаційна кампанія на хід українського контрнаступу – відповідають експерти.

Минулого року у Харківській області відбулася стратегічно продумана успішна деокупація захоплених ворогом територій. Зараз з настанням тепла, коли вже немає природних перепон на шляху наших військових, усі чекають чергового контрнаступу Збройних Сил України та завершення війни в нашій країні. Проте розголос у ЗМІ, телеграм-каналах та на сторінках відомих блогерів заважає застати ворога зненацька.

Як може пройти контрнаступ цього разу, та що дійсно заважає військовим на фронті, журналісту "Коментарі. Харків" відповідають експерти.

"Зараз темою №1 в Україні а можливо в світі є “Контрнаступ ЗСУ. Складається таке враження, що в Украні йде не війна, а просто по телевізору показують чергове високорейтингове реаліті-шоу, в якому є свої Герої, за діями яких слідкують мільйони українців і громадяни інших країн. Одні раптово з’являються, інші так же раптово гинуть.

Тільки є один важливий нюанс, Герої все таки вмирають... І гине цвіт української нації, який мав будувати нову українську державу. Але доля розпорядилась по-іншому і вони стали в стрій, щоб ціною своїх життів зупинити ворога, мета якого – повне знищення українців як нації.

І коли ми кожного дня з нетерпінням чекаємо нових успіхів наших ЗСУ, ми повинні пам’ятати, що за цей успіх заплачено найвищу ціну", – зазначає ветеран українсько-російської війни, депутат Харківської міської ради від партії "Європейська солідарність" Артем Ревчук.

Він зауважив, що насправді більш за все початку контрнаступу чекають українські солдати в окопах, які незважаючи на погодні умови і час доби, мужньо тримають позиції і з дня в день відчувають на собі роботу ворожої артилерії.

"Їм кожного дня знайомі і родичі задають одне й те саме питання: “Ну що, коли вже почнеться”??? Як безпосередній учасник “Харківської операції” можу дати 99%, що вони не знають коли все почнеться, тому що для досягнення реального успіху на полі бою необхідно створити такі умови, щоб противник зрозумів, що сталося, – перед своєю смертю. Задача командування – зберегти реальні плани аж до фіналу – інакше ідея провалиться", – говорить експерт.

Артем Ревчук вважає, що до фіналу метою інформаційної кампанії має бути створення хибного уявлення у ворога про реальні плани.

"Аналізуючи події під час “Харківської операції” і ситуацію сьогодні, можу сказати, що фінал близько. Але не можна точно сказати коли саме, тому що потрібно дочекатись найсприятливіших умов, щоб не тільки розбити противника, а й при цьому зберегти життя своїх воїнів.

Тому що після нашої Перемоги, саме наші воїни мають стати найактивнішими громадянами. Саме на їх плечах вже будується “нова українська держава”", – підкреслив депутат Харківської міськради.

Що стосується того, чи можна повторити так, як було на Харківщині, то політолог Світлана Кушнір зазначає, що повтору точно не буде.

"Війна – це шлях обману і туману. Декілька місяців українська сторона свідомо дезінформувала ворога, що контрнаступ літньої кампанії 2022 року відбудеться на Херсонському напрямку. Саме тому, представниками ЗС РФ було прийнято рішення почати відвід російських військ з території правобережної Херсонщини. Але все-таки вони очікували, що там буде бій і буде велика битва. Тому поки ми прокачували інформаційно, і це правильно, була продумана інформаційна тактика для того, щоб дезорієнтувати ворога. В свою чергу наші розвідники з’ясували, наскільки укріпленими є позиції російських окупантів у Харківській області. Після того, українська армія провела блискучу операцію, раптово з’явившись, де не очікував ворог", – аналізує експерт.

Світлана Кушнір зазначає, що з Харківського наступу російські генерали зробили висновки і готуються, щоб подібних наступів, зненацька, не відбулося.

"Наслідки такого вдалого контрнаступу ми бачимо, тому що ворог обізлився, щоденно і щонічно обстрілює і Херсон, і всю правобережну кромку Дніпра, і Харківщину. Повторити так, як було, вже не вийде. Зараз наша стратегія – це відрізати частково куски та захоплювати їх, зачищаючи територію.

Ми вдячні нашим західним партнерам, але коли вони починають шукати та аналізувати по картах, де у ворога слабке місце, тим самим підказуючи їм, де варто укріпитися. Потрібно розуміти, що такий інформаційний накал дуже заважає", – говорить політолог.

"Поки що наші українські воїни діють тактично вірно, вони по всій лінії фронту шукають слабкі місця у ворога. Це знову ж таки дезорієнтує ворога, тому що вони не знають, де ми будемо наступати.  Довжина лінії фронту велика, але на деяких напрямках, зокрема, на Запорізькому напрямку, знову ж таки "завдяки" партнерам, дослідникам, блогерам, які не вміють тримати язик за зубами, вони довели щільність лінії фронту до 500 чоловік на кілометр, це досить багато. А в деяких місцях – 15-20 чоловік на кілометр.

Для прориву Сили оборони України шукають такі слабкі місця, проте коли вони їх знайдуть, то вони нам про це не повідомлять", – підкреслила Світлана Кушнір.

Вона також зауважила, що за кримінальним кодексом будь-яке розголошення пересування військової техніки або іншої військової інформації карається за законом як державна зрада.

"Тому що будь-яке інформування ворога, чи свідоме, чи не свідоме – це робота на державу-агресора. Навіть сьогодні блогери виставляли під час обстрілу Києва,відео роботи нашої ППО. За це має бути відповідальність", – наголосила експерт.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися