У Харкові та області присутнє російське телебачення та радіо: що з цим робити

Питання найшвидшого повернення людей в українську мережу мовлення - питання стратегічно та соціально важливе

Враховуючи прикордонне розташування деяких громад на Харківщині, там довгий час було присутнє російське телерадіомовлення, яке своєю чергою транслювало ворожу пропаганду. На офіційний інформаційний запит порталу "Коментарі. Харків" у  Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення повідомили, що фактично прийом російського телерадіомовлення можливий у Богодухівській, Великобурлуцькій, Вовчанській, Дворічанській, Дергачівській, Золочівській, Куп’янській, Харківській громадах (Харківський район і м. Харків – в основному, північна частина міста).

При цьому зазначили, що у всіх районах області, окрім тимчасово окупованих населених пунктів (це близько 2% території області на сході – 5 сіл Петропавлівської сільської громади й 27 сіл Дворічанської селищної громади, Куп’янський район) наявні українське телерадіомовлення та українська преса.

Щодо методів боротьби з ворожим мовленням на території Харківщини Нацрада ухвалила рішення про збільшення потужностей передавачів та видала дозволи на тимчасове мовлення на вільних частотах області, а також на ті частоти, де здійснюється мовлення агресора, з метою його блокування.

“Також для унеможливлення російського ефірного телевізійного та радіомовлення планується побудувати дві тимчасові висотні конструкції, що збільшить рівень покриття українського теле- та радіосигналу в регіоні”, - повідомили у Нацраді.

Політолог Максим Гончаренко вважає, що наявність ворожого мовлення - це проблема не тільки Харківщини, а й інших регіонів, які були під окупацією. А в Харківській області ця проблема була і до повномасштабного вторгнення. “Багато прикордонних населених пунктів потрапляли у зону російського мовлення. Деякі села навіть частково заходили на територію російського мобільного зв'язку”, - пояснив політолог. 

Експерт переконаний, що виводити населені пункти з цієї зони потрібно негайно. “Це не тільки про протидію пропаганді, а й про збереження морально-емоційного стану людей. У нас не звикли до того, коли на "чорне" кажуть "біле" та виправдовують злочини якимись химерними уявленнями про світ”, - зазначив Максим Гончаренко.

З іншого боку, за його словами, потрібно бути реалістами, адже у частині населених пунктів відсутній інтернет, а телебачення та радіомовлення - чи не єдині засоби інформування. “А навіть короткий та, на перший погляд, безпечний перегляд каналів ворога - це потрапляння під вплив пропаганди. Він може бути й непомітним, але мати накопичувальну дію. Людей треба від цього рятувати”, - пояснив експерт.

За його словами, попит на українське телебачення є, питання лише у механізмі та строках.

При цьому політолог не виступає прибічником заборон. “Вважаю, що мешканцям Харківщини, які відчувають війну на собі повною мірою, бачити канали агресора морально нестерпно. Ці люди занадто добре розгледіли обличчя "руского міра", - зазначив Максим Гончаренко. За його словами, потрібно повертати регіон в українське інформаційне поле, відновлювати пошкоджені комунікації та будувати нові там, де це необхідно. Найбільш ефективно, на думку експерта, поєднувати будівничу діяльність з просвітницькою та формувати колективну медіаграмотність. Максим Гончаренко впевнений, що у ворога не буває "безпечних передач", таких, що "не впливають, якщо дивитися критично". Впливають - на рівні підтекстів, сенсів та наративу. “Через це, питання найшвидшого повернення людей в українську мережу мовлення - питання стратегічно та соціально важливе”, - підкреслив політолог.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про ситуацію на Куп'янському напрямку.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися