Ексзаступнику голови окупаційної "адміністрації Харківської області" повідомили про підозру

Колишнього регіонала і колабораціоніста Володимира Демченка підозрюють в порушенні законів та звичаїв війни та відданні наказу на вбивство.

Ексзаступнику голови з питань інфраструктури так званої окупаційної "військової цивільної адміністрації Харківської області" та командиру бригади "Призрак" 57-річному уродженцю Харкова Володимиру Демченку, повідомили про підозру. Документ від 11 серпня цього року за підписом слідчого Управління СБУ в Харківській області публікує Генпрокуратура.

За інформацією з документу, Демченко зареєстрований на проспекті Тракторобудівників, 60, в Харкові, однак його реальне місцезнаходження нині не встановлене.

підозра, колоборанти, сбу,

Як повідомляє слідство, у лютому 2022 року російські війська окупували територію села Вільхівка Харківської області. В одному з будинків на вулиці Студентській вони облаштували штаб та місце для утримання військовополонених і незаконно затриманих.

Близько 11:30 28 березня 2022 року Демченко приїхав до вищеназваного будинку, де на той момент утримували цивільного Андрія Ш., військового Олександра О. та ще трьох бійців територіальної оборони, особи яких нині не встановлені. Громадян утримували в сараї, їхні руки та ноги були зв’язані пластиковими стяжками. Олександр О. при цьому був тяжко поранений у праву частину грудної клітини. Однак, всупереч положенням Женевської конвенції, жодної медичної допомоги він не отримував.

Демченко зайшов до сараю і наказав військовим ЗС РФ підняти з підлоги цивільного та трьох представників тероборони. Він побив кулаками та ногами, взутими у чоботи, тероборонівців, вимагаючи від них інформацію про інших військових та керівників підрозділів. Проте, так і не дізнавшись бажаних даних, наказав вивезти їх у невідомому напрямку.

Після цього один із російських військових з позивним "Ангел" звернувся до Демченка із запитанням щодо подальшої долі пораненого Олександра О. Останній в той момент лежав на підлозі в безпорадному стані та стікав кров’ю. Демченко наказав пустити військового "у розхід", після чого "Ангел" вистрілив українському військовому у голову.  Полонений помер.

Так, Демченко підозрюється в порушенні законів та звичаїв війни та відданні наказу на вбивство (ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Чим ще відомий Демченко?

З 2014 року він брав участь у сепаратистських акціях у Харкові. За даними сайту “Миротворець”, Демченко тоді підтримав сепаратистів і намагався створити ХНР у Харкові. Його затримали, але в результаті обміну йому вдалося сховатися в окупованому Донецьку. В подальшому він став "заступником начальника із озброєння Народної міліції ДНР".

За даними прокуратури, Демченко після початку повномасштабного вторгнення РФ прибув на тимчасово окуповану територію Харківської області, щоб брати участь у збройному протистоянні з ЗСУ. У березні, перебуваючи на території села Шестакове Чугуївського району, військовий так званої "ДНР" організував збори місцевих жителів, де визначив порядок перетину блокпостів.

На посаді “заступника голови адміністрації” окупантів Демченко відповідав за співпрацю та “збір податків” з підприємств, які залишились і працюють на захоплених росією територіях, а також за житлово-комунальну сферу, газопостачання і т.д.

Раніше "Комментарі.Харків" повідомляли, що Харківська обласна прокуратура передала до суду справу російського військового, який намагався зґвалтувати жительку  Ізюмщини в серпні минулого року. Крім того, військовий злочинець погрожував чоловіку потерпілої смертю.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися