Винесено покарання «псевдо-поліцейському» - колаборанту з Ізюма

Прокурори довели, що мешканець Ізюма влаштувався в так звану "поліцію", створену окупантами

Суд визнав винним 39-річного чоловіка в колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Йому призначено покарання у виді 12 років позбавлення волі з позбавленням права працювати в правоохоронних органах строком на 10 років, з конфіскацією всього майна, повідомляє Харківська обласна прокуратура.

В середині червня минулого року під час окупації Ізюма місцевий мешканець співпрацював із загарбниками. Він обійняв посаду так званого "поліцейського патрульно-постової служби" в "Ізюмському районному управлінні поліції", що створили окупанти.

Переважно колаборант займався охороною будівлі псевдоправоохоронного органу у будні з 9 до 17 години та з 9 до 14 години у вихідні, а також вносив у спеціальний журнал дані про відвідувачів. Крім зарплатні, так званий "поліцейський" отримував від окупантів гуманітарну і матеріальну допомогу в розмірі 10 тисяч російських рублів. Після деокупації міста колаборанта викрили правоохоронці.

Під час суду чоловік свою вину не визнав і стверджував, що обійняв посаду "правоохоронця" під тиском — нібито російські військові погрожували йому. Обвинувальний вирок виніс Київський районний суд Харкова. Наразі триває строк на апеляційне оскарження.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про визнання винною колаборантки, що активно працювала на РФ у школі на Куп'янщині. Під час окупації села Гетьманівка Куп'янського району 29-річна місцева мешканка добровільно обійняла посаду "в. о. директора" школи. На цій посаді колаборантка здійснювала набір технічного персоналу та педагогічного складу до закладу, приймала заяви від батьків учнів про вступ дітей до школи. Директорка зазначала, що навчальний процес здійснюватиметься за російською програмою з використанням російських підручників. Шкільному бібліотекареві було наказано з'їздити у смт Шевченкове. Там вона отримала російські підручники для навчання 1-11 класів та рюкзаки з російською символікою для учнів. Українські підручники, які були у "школі обвинуваченої", були, за розпорядженням колаборантки, віднесені до приміщення бібліотеки, де вони мали зберігатися до особливого розпорядження.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися