Що з розмінуванням Харківської області

Знищено понад 500 вибухонебезпечних предметів

Протягом останнього тижня у Харківській області піротехніки ДСНС знищили 537 вибухонебезпечних предметів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію речника ГУ ДСНС України у Харківській області Євгена Василенка.

Він наголосив, що на території Харківської області працюють 35 піротехнічних розрахунків ДСНС, 175 саперів та 76 одиниць техніки. Загалом фахівці обстежили вже 3859 гектарів території та знешкодили 80 846 вибухонебезпечних предметів.

"За тиждень сталося 2 випадки підривів на вибухонебезпечних предметах. Зокрема, 16 жовтня 72-річний чоловік отримав мінно-вибухову травму на території приватного домоволодіння в Ізюмі. 17 жовтня стався черговий підрив сільськогосподарської техніки поблизу с. Піски-Радьківські Борівської громади, внаслідок чого 52-річний тракторист загинув. Наголошую: якщо помітили підозрілий предмет, необхідно покинути місце знахідки тією дорогою, якою прийшли, та повідомити про це за номерами "101" або "112"", – розповів Євген Василенко.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про підрив 500-кілограмової бомби у Харківській області. Авіабомбу, що не розірвалася, вилучили в Куп'янському районі. Боєприпас знешкодили на спеціально відведеному вибуховому майданчику, помістивши снаряд у підготовлений котлован, щоб мінімізувати наслідки вибуху. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування. "Харківщина – один із найбільш замінованих регіонів України, тому такі небезпечні знахідки – не рідкість. Вкотре наголошуємо – дотримуйтесь правил безпеки, не наражайте своє життя на небезпеку!" – закликали ДСНСники. ФАБ-500 — 500-кілограмова авіаційна бомба з фугасною боєголовкою, розроблена ще в СРСР. Під час вибуху ФАБ-500 утворюється вирва діаметром 8,5 метра і 3 метри глибиною. Під час вторгнення в Україну 2022 року війська РФ використовували ФАБ-500 для бомбардування Харкова та Ізюма. У березні 2022 року російський літак скинув бомбу ФАБ-500 на 9-поверховий житловий будинок на Північній Салтівці в Харкові. Бомба застрягла в технічному поверсі, але не вибухнула. Українським піротехнікам тоді вдалося викрутити детонатор, але остаточно забрати бомбу вдалося тільки наприкінці червня 2022-го із застосуванням важкої техніки.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися