У Харківській області працюють особливі іноземні сапери (ВІДЕО)

Неперевершені навички собак дозволяють виявляти ворожі вибухівки навіть під землею

Заміновані поля Харківщини обстежують чотирилапі іноземні сапери. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Головного управління ДСНС України у Харківській області.

В управлінні розповіли, що шість бельгійських вівчарок, які проходили тренування у виявленні тротилу були передані Державній Службі з надзвичайних ситуацій в рамках співпраці з норвезькою організацією "NPA". Їх неперевершені навички дозволяють виявляти ворожі вибухівки навіть під землею. 

З 2006 року у Державній Службі з надзвичайних ситуацій функціонує єдиний кінологічний центр на базі Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України у м. Ромни, Сумської області. Спочатку центр був спрямований на пошук і рятування, однак зараз вдосконалює свою діяльність, включаючи підготовку собак-детекторів для розмінування за стандартами Європейського Союзу та у співпраці з міжнародними партнерами. 

У 2014 році було розпочато підготовку мінно-пошукових собак, що є новітнім етапом в українській системі. Запрошення фахівців від "NPA" допомогло вивчити передовий досвід у цьому напрямку, роблячи крок уперед у галузі безпеки. 

Після вражаючого візиту до кінологічного центру в Боснії, фахівці ДСНС та "NPA" підписали меморандум про співпрацю у 2022 році. Тепер українські кінологи отримали підготовку за європейськими стандартами. 

Уперше, службові собаки Альф та Квад були використані для гуманітарного розмінування на деокупованих територіях Харківської області. Їхні здібності виявилися невід'ємною частиною міжнародного безпекового зусилля. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області залишається високою мінна небезпека.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися