Ухвалити не можна відхилити: експерти про законопроєкт про мобілізацію

У законопроєкті чимало суспільно-резонансних норм, які потребують доопрацювання

Кабінет міністрів України напередодні зареєстрував у парламенті законопроєкт, у якому значно змінюються умови мобілізації. Видання "Коментарі. Харків" дізналося думку експертів щодо запропонованих змін та ймовірної реакції суспільства на ухвалення проєкту закону.

Політолог Максим Гончаренко зазначив, що поява такого законопроєкту цілком логічна. “Країні потрібна працююча схема мобілізації, а людям треба мати чіткі "правила гри". У суспільстві вже давно сформувався запит на адекватно окреслені повноваження представників ТЦК, критерії мобілізації, надання відтермінування. Водночас влада очікує зібрати сили та хоча б для себе розуміти, якими ресурсами вона оперує”, - зазначив експерт.

При цьому, за словами Максима Гончаренка, законопроєкт варто було виписати ще рік-півтора тому. “Тоді реакція суспільства була б більш лояльною. Вдалося б оминути багато скандалів з повістками та притягненням громадян до центрів комплектування. З гарного - нарешті будуть визначені строки, за якими має проходити ротація. З поганого - законопроєкт сам по собі сирий та потребує доопрацювання”, - зазначив він.

Політолог припускає, що ухвалити документ у сьогоднішньому вигляді навряд зможуть. “Забагато суспільно-резонансних тем. Одна з найбільших суспільних "вибухівок" - поразка у правах людей у разі ухилення від військової служби. Потрібна чітка та зважена юридична процедура. Не розкидатися фразами на кшталт "зрадник", чи "ухилянт", а розглядати кожен випадок індивідуально”, - наголосив Максим Гончаренко.

Також важливим він вважає питання про облік жінок і радить нардепам дослухатися до позиції Володимира Зеленського, який прямо сказав, що мобілізація жінок - той пункт, який він не підпише. Виникають питання і до пункту про осіб з інвалідністю. Максим Гончаренко впевнений, що розглядатися документ буде дуже ретельно і буде багато правок.

Для когось з українців, на думку політолога це може стати “останньою краплею”, адже щось більш-менш резонансне завжди спричиняє таку реакцію. За його словами, влада має чітко пояснити суспільству зміни та визначити терміни, щоб не з'являлися фейки, провокації тощо.

Депутатка Харківської міської ради Ірина Гончарова переконана, що мобілізація потрібна. “Чесна, прозора, без хабарів”, - підкреслила вона. 

Щодо можливої мобілізації жінок, яку обговорювали раніше, депутатка міськради зазначила, що жінки можуть служити на багатьох тилових посадах, це дозволить більше чоловіків перевести на бойові посади.” Наприклад у військкоматах суто жіноча робота”, - зауважила Ірина Гончарова.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області посилять мобілізацію.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися