"Кисет" та імітація підтримки бізнесу. Що Терехов намагається приховати від харків'ян

Серед МАФів, які потрапляють під демонтаж, не виявилося жодного кіоску найбільшої у Харкові торгової мережі "Кисет"

Оприлюднення інформації про те, що пов'язана з мером Харкова найбільша у місті мережа тютюнових кіосків "Кисет" працює нелегально і не платить до бюджету міста, змусила Ігоря Терехова привселюдно виправдовуватися. Мер явно сердився, сипав звинуваченнями на адресу деяких політичних недоброзичливців, намагався показати, як він допомагає харківському бізнесу в важкі часи, але навіть недосвідченому спостерігачеві було очевидно - Терехов як мінімум недомовляє, уникає відповіді, а то й зовсім намагається видати бажане за дійсне.

Скандал розпочався з масового знесення у Харкові об'єктів вуличної торгівлі. ЗМІ оприлюднили рішення Виконкому міськради, згідно з якими під знесення потрапили понад 100 МАФів. З'ясувалося, що зносяться об'єкти, власники яких не змогли в повному обсязі сплатити орендну плату місту за весь час війни за встановленими ще до початку повномасштабного вторгнення тарифами.

Зрозуміло, платити за довоєнними розцінками в умовах бойових дій постійних обстрілів, різкого зниження бізнес-активності та купівельної спроможності населення, переважна більшість малого бізнесу просто не могла. Щобільше, більша частина бізнесу прямо постраждала від ворожих обстрілів або в принципі не могла працювати щонайменше пів року, коли тривали практично щоденні обстріли Харкова. Проте міська влада на чолі з Тереховим, попри очікувані обурення представників малого бізнесу, не лише не намагалася якось піти підприємцям на зустріч, як це сталося в інших містах, зокрема у Києві, а й скористалася важким становищем власників торгових точок, аби розпочати зачистку міста від неугодних.

При цьому з'ясувалося, що серед об'єктів, які потрапляють під демонтаж, не виявилося жодного кіоску найбільшої у Харкові торгової мережі "Кисет". ЗМІ відразу з'ясували причину такого стану речей. Як виявилося, "Кисет" не має і не мав жодного укладеного договору з комунальним підприємством "Сучасне місто", тобто працює нелегально і не платить до бюджету за оренду місць. А можливо таке тому, що до "Кисета" має відношення особисто Ігор Терехов – бенефіціаром цього бізнесу є колишня дружина мера Олена Винник.

На пресконференції 2 грудня Терехову прямо поставили питання про "Кисет" і мер, не приховуючи злості та роздратування, спробував досить сумбурно виправдатися. Мовляв, історія про "Кисети" – це "історія з бородою", яку "виплескує" якийсь замовник, який нібито "кришує наливайки" і якого мер нібито знає, але не називає. "Я до "Кисета" стосунку не маю, мала колись моя колишня дружина", - заявив Терехов.

Що стосується "Кисета", то якщо до нього є питання щодо оплати за оренду, заявив Терехов, то нехай туди приходить податкова і "перевертає" там усе. Позиція ж мера щодо розміру орендної плати нібито в тому, щоб "полегшити життя людей" і він за пільги підприємцям, але "не допустить вакханалії", "наводитиме порядок з МАФами" і далі зноситиме "ненормальні", на його думку, кіоски, наливайки і так далі.

За цими емоційними словами Терехова криються недомовки. Скільки б Терехов не стверджував, що жодного відношення до "Кисету" не має, а мала колись там давно його колишня дружина, державні реєстри прямо кажуть – колишній дружині Терехова Олені Винник прямо зараз належить 30% ТОВ "Кисет". При цьому дві третини "Кисета", що залишилися, належать Ігорю Котвіцькому і Вардану Восканяну. І обидві ці людини також пов'язані з Ігорем Тереховим. Котвіцький – екснардеп від "Народного фронту", давній та близький партнер ексголови МВС Арсена Авакова, а Ворданян, своєю чергою, колишній помічник самого Котвіцького. Останній прямо заявляв, що його пов'язує "давня дружба" з Тереховим, а про їхнє бізнес-партнерство не тільки в "Кисеті" в мережі можна знайти багато інформації.

До того ж Терехов так і не знайшов що сказати щодо головного – він так і не спростував факт, що "Кисет" працює неофіційно і не платить до міського бюджету за оренду землі під кіоски. Адже міг дати доручення підлеглим оприлюднити повний перелік суб'єктів підприємницької діяльності, які уклали договори з КП "Сучасне місто". І якби там був "Кисет", то зник би сам предмет розмови. Натомість Терехов став апелювати до Податкової, що у принципі безглуздо і лише перекладає відповідальність і увагу на інших.

Адже Державна податкова служба, в принципі, не контролює дотримання суб'єктами підприємництва умов договорів з комунальними підприємствами. Укладання договорів із бізнесом, який торгує у Харкові – це пряма сфера відповідальності міської влади, очолює яку міський голова Ігор Терехов. І саме він насамперед відповідає за те, що у Харкові є бізнес, якому можна роками працювати без договорів з містом і без плати за оренду.

Щодо того, як Терехов реалізує своє прагнення "полегшити життя людей" і роботу малого бізнесу в умовах війни, то й тут значно більше явного піару, ніж реальної допомоги підприємцям. Достатньо лише того, що за більш як 8 місяців війни міська влада не зробила взагалі нічого, щоб хоч якось підтримати бізнес у місті, за рахунок якого якраз і наповнюється міський бюджет. Коли ж справа дійшла до скандалу і бізнес почав публічно обурюватися тим, що повну орендну плату за весь час повномасштабної війни вимагають, зокрема, з власників тих об'єктів торгівлі, які були знищені ворожими обстрілами, Терехов нарешті провів через міськраду рішення про пільги малому бізнесу.

Втім, пільги виявилися чистою формальністю. По-перше, від орендної плати підприємців звільнили лише на три місяці, тоді як бізнес у Харкові не працював щонайменше пів року. А по-друге, пільги поширюються лише на 378 суб'єктів господарювання, тоді як договори з КП "Сучасне місто" укладено приблизно у 4 тис. підприємців. Виходить, що терехівськими пільгами зможуть скористатися менше ніж 10% представників малого бізнесу. Ну а решта 90%, як і обіцяв Терехов, ризикують отримати тавро "наливайок" та "ненормальних МАФів", щоб опинитися в черговому списку під знесення заради наведення "жорсткого порядку", обіцяного Тереховим. Ну а "Кисети", які роками працюють без договорів, і далі продовжуватимуть торгувати в режимі найбільшого сприяння.

 Та й взагалі, те, що відбувається з малим бізнесом у Харкові, дуже мало нагадує "жорсткий порядок", про який так любить говорити Терехов. Так, на вулицях Харкова робота бізнесу і справді виглядає цілком нормальною та впорядкованою. Навіть під час війни та обстрілів міста. Але це не завдяки Терехову, а скоріше всупереч. Підтримкою ладу на міських вулицях, у тому числі й у роботі бізнесу, займається Національна поліція та інші правоохоронні органи. Але якщо подивитися глибше - на взаємини бізнесу з міською владою, то якраз і спливають історії на кшталт тієї, що відбувається з "Кисетом", яка не має нічого спільного з порядком. І це триває не один рік. Схоже, красивими словами про порядок, влада Терехова просто намагається прикрити свій непорядний підспідок.



Войцех

18 червня 2023, 20:49

Кернеzovsкий выплодок.Сынков распихал по заграницам-той ще малый,той учиться,а у старшого,-зiр поганий,не годиться в армию.Девок ебать годыться,а в армию,-захыщать папашкино майно-не годиться Поганый зир мешает.

Войцех

18 червня 2023, 20:45

Та шо сказать-,така ж сука ,ка и Хэрнеz

Алексанр

12 березня 2023, 10:40

Мер И. Терехов показывает зубки. Источник: https://kharkov.comments.ua/article/money/public-sector/8497-obvineniya-bespoleznaya-doroga-i-titushki-zachem-vremennaya-vlast-harkova-terroriziruet-tc-barabashovo.html © Comments.ua

Владимир

21 січня 2023, 15:11

Прийде час і ми доберемося до цього Гепа 2. Як зайшов на посаду з обманом , так й досі продовжує брехати і деребанити місто !

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися