Навіщо тимчасова влада Харкова тероризує ТЦ "Барабашово"

Тимчасова харківська влада намагається "віджати" у законних власників ТЦ "Барабашово"

Харківський Торговий центр "Барабашово", який є найбільшим ринком Східної Європи, і який забезпечує робочими місцями тисячі харківських малих і середніх підприємців, вже не один рік перебуває під постійною загрозою з боку Харківської мерії. З боку, це виглядає так, що в Харківській мерії не можуть пережити, що на ТЦ "Барабашово" заробляють не міські керівники, і ласий бізнес хочуть "віджати"

Підприємці ринку, які зуміли вижити в непрості 90-ті роки минулого століття, до сих пір регулярно піддаються тиску і атакам в стилі все тих же "бандитських 90-х". Особливо сумно те, що за постійними спробами вичавити підприємців стоїть харківська міська влада, яка і здійснює тиск з одного боку на адміністрацію і власників ринку, а з іншого - на підприємців, які орендують на ринку торгові площі. При цьому представники міської влади, які зацікавлені в тому, аби відкусити у власників частину ринку, використовують усі наявні в їх арсеналі механізми і будь-який зручний привід.

Власне, перші спроби відібрати у законних власників ринок "Барабашово" почалися ще на початку нульових, і ці спроби тривають і досьогодні. Мабуть, комусь не дає спокою дорога земля близько до центру зі зручною транспортною логістикою, на якій розташовані об'єкти ринку, а також доходи, які отримують підприємці, що працюють на ринку.

На сьогоднішній день локомотивом атак на ринок "Барабашово" є харківська міська влада, яка із завзятістю, гідною кращого застосування, використовує найменші вигадані приводи, аби звинуватити адміністрацію ТЦБ у всіх смертних гріхах, обкласти санкціями і штрафами.

Так, міська влада звинувачує адміністрацію ТЦБ в облаштуванні незаконних звалищ, хоча звалище, яке представники в.о. мера Ігоря Терехова називає незаконною, перебуває навіть не на землі, орендованої ТЦБ. Також міська влада регулярно звинувачує адміністрацію "Барабашово" в тому, що на ринку працюють "нелегальні" робочі, а перевірки, які з цього приводу проводять інспектори Держпраці, паралізують роботу ринку і призводять до збитків підприємців. На ринку періодично з'являються люди спортивної зовнішності, що дуже нагадують "тітушек", які блокують торгові приміщення і у рейдерський спосіб намагаються вижити підприємців з їхніх торгових точок. При цьому найчастіше "тітушки" використовують практичний бандитський арсенал - світлошумові гранати і зброю. У свою чергу, поліція розслідує подібні акти рейдерства і акції залякування підприємців вкрай неохоче. Це зайвий раз підтверджує, що за атаками на "Барабашово" стоїть міська влада.

Паралельно міська влада ініціювала проти власників ринку десятки судових процесів, що спрямовані на розрив відносин з оренди землі під Торгівельним центром. В результаті таких дій влади ТЦБ нараховуються вигадані збитки і штрафи.

У той же час продовжується фарс з будівництвом сумнівною з точки зору законності, непотрібної для міської інфраструктури, фантастично дорогої дороги, яка має пролягати прямо через ринок "Барабашово" і при цьому позбавить робочих місць і засобів до існування тисячі сімей харків'ян, які існують завдяки торгівлі на ринку.

Рішення про будівництво скандальної дороги, яка повинна з'єднати вулицю Академіка Павлова з житловим масивом Салтівка, було прийняте міськрадою ще в жовтні 2019 року. І з самого початку багато експертів сумнівалися в необхідності будівництва цієї магістралі, тим більше, що тільки на початковому етапі на неї планувалося виділити близько 300 млн. грн, а з 2019 року вартість проекту постійно зростала.

Так, за словами доктора технічних наук, професора-урбаніст Валерія Гука, "будівництво дороги через торговий центр "Барабашово" - це колосальні і, головне, безглузді витрати. Це лише посилить і без того складну транспортну ситуацію в місті". Гук пояснив свою позицію тим, що запланована дорога упирається у великий проблемний вузол метро "Київська", де вузька вулиця Весніна.

Однак, від планів побудувати дорогу через "Барабашово" харківська міська влада не відмовляється досі, хоча рішення про припинення оренди земельної ділянки, по якій за планом повинна пройти дорога, викликало протистояння між підприємцями і службами, які намагалися зайняти землю, а також масові акції протесту підприємців "Барабашово" як в Харкові, так і в Києві під Офісом президента .

У свою чергу, все що змогла запропонувати харківська влада тисячам підприємців, яких будівництво дороги позбавляє робочих місць, це забезпечити їх новими торговими площами. Для того, щоб забезпечити робочими місцями постраждалих від будівництва людей, міськрада вирішила створити спеціальне комунальне підприємство КП "Міський торговельний ринок". Як стверджував в.о. мера, на комунальному ринку для підприємців будуть створені всі умови для роботи, і їм там буде набагато краще, ніж на приватному "Барабашово", адже платити вони нібито будуть менше. Однак землю під комунальний ринок, міськрада Терехова виділила, забравши її у приватних орендарів, що тут же викликало чергову хвилю протестів і судові розгляди. Не кажучи вже про те, що комунальні підприємства - це годівниці для чиновників і вони як правило нічого не приносять до бюджету, а генерують збитки.

Тим часом, Господарський суд Харківської області у вересні 2020 року визнав незаконними чотири рішення Харківської міської ради про передачу земельної ділянки, на якій знаходиться "Авторинок", до КП "Міський торговельний ринок". Однак, ігноруючи судове рішення комунальне підприємство продовжувало розробку проекту будівництва торгового комплексу. Втім, апеляційний суд, як це нерідко відбувається в нашій країні, став на бік влади, що, однак остаточно так і не зняло питання законності рішень міськради.

У свою чергу підприємці "Барабашово" продовжують активно боротися зі свавіллям влади і відстоювати своє право мати робочі місця і утримувати свої сім'ї.

"Шість колективних звернень до президента України, 3 звернення до всього депутатського складу Верховної Ради України, чотири звернення до генерального прокурора України, 2 звернення до міністра внутрішніх справ України - стільки разів ми зверталися до керівників центральних органів влади і до Вас, зокрема. У відповідь - формальні відписки або взагалі мовчання. Невже одіозний мер, який виступає фігурантом численних кримінальних справ і корупційних скандалів, важливіший для керівництва України, ніж десятки тисяч простих громадян і підприємців, які сумлінно роками платять податки? " - йдеться в відкритому листі до президента України Володимиру Зеленському, з яким виступила Асоціація підприємців ТЦ "Барабашово".

"Нехтування нормами закону, зневага до людського життя і здоров'я, рейдерство, корупція і "кришування" правоохоронцями нечистих на руку чиновників - ось яким стає Харків через мовчазне невтручання центральної влади. Дорогу, яка зруйнує бізнес десятків тисяч підприємців, знищить не менше 50 тисяч робочих місць, продовжують будувати за відсутності належних дозволів, екологічних експертиз і громадських слухань. Бойовики, яких залучає влада для захисту незаконних робіт, громлять намети активістів, б'ють жінок, а потім вільно розгулюють на свободі, адже правоохоронці нічого не роблять для захисту законослухняних мирних громадян", - заявляють підприємці, додаючи, що сотні кримінальних справ, відкритих за заявами підприємців, не розслідуються, а "невинні люди отримують повістки в райвідділи лише за те, що намагалися перешкодити незаконним діям комунальників ".

То з якою завзятістю влада Харкова намагаються провести дорогу, в якій немає практичної необхідності, пояснюється не тільки тим, що на будівництві можна "освоїти" величезні бюджетні гроші. Факти свідчать, що головна мета міської влади - штучно створювати перешкоди для роботи ринку і блокуючи його господарську діяльність, продовжити тиск на власників ринку, аби "віджати" частину ринку в інші руки або змусити власників "Барабашово" ділитися доходами від їхнього бізнесу.

У будь-якому разі історія постійних і часто надуманих претензій влади до роботи ринку красномовно свідчить саме про таку мету.

Почесний президент концерну АВЕК, якому належить ТЦ "Барабашово", народний депутат Олександр Фельдман, коментуючи ситуацію, яка склалася, довкола ринку прямо заявив: "Фактично, сьогодні в Харкові працює нехитра формула "співпраці" - віддайте 50% з усього, що приносить прибуток". Багато хто змушений погодитися з цією дикою моделлю, поступившись честю та елементарною гідністю. Прийняти той факт, що містом сьогодні фактично управляють напівкримінальні київські клани за допомогою маріонеток, ручних несамостійних чиновників ".

"Я не готовий миритися з фактичним поверненням бандитських 90-х до Харкова, ніколи не погоджуся з тим, що незалежне самодостатнє місто буде на зовнішньому управлінні. Питання не в тому, що у Концерну АВЕК або ТЦ "Барабашово" щось забирають, щось не продовжують, не дозволяють, намагаються "поставити на коліна" десятки тисяч підприємців. Головне питання, на яке повинна бути відповідь у кожного, полягає в тому, хто в місті господар - харків'яни або напівкримінальні клани, які керують містом через свого васала. Від відповіді на це питання залежить, на що повинні йти гроші міського бюджету - на чергове збиткове комунальне підприємство, на якому запрацює жменька наближених, або на закупівлю інсуліну або вакцини, які врятують життя харків'янам ", - додає Фельдман.

Сьогодні, коли в Харкові в самому розпалі виборча кампанія з виборів міського голови, представники міської влади прозоро натякають, що зараз ще відносне затишшя перед новою бурею навколо ринку. Мовляв, коли вибори пройдуть і нинішня влада остаточно утвердиться, ніщо не завадить остаточно "вирішити" питання "Барабашово".



Джерело: Комментарии.UA

Алексанр

12 березня 2023, 10:36

Мер И. Терехов показывает зубки.

александр - пенсикатор

5 вересня 2022, 17:57

терехов - редкое дерьмо, и давно пора его в унитаз.

путин хуесост

29 вересня 2021, 09:50

"власти" будут гореть в аду

Админ

28 вересня 2021, 18:40

Терехова на бутылку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися