Вибори мера Харкова: сценарій без участі Кернеса

Сценарій, за яким Геннадій Кернес не зможе керувати Харковом у випадку своєї перемоги на виборах, стає все більш реальним з кожним днем перебування мера на лікуванні в Німеччині. Як ситуація, що склалася у місті, регулюється законодавчо і хто може замінити Кернеса, якщо його одужання затягнеться - розбиралися наші журналісти

Вибори міського голови Харкова в цьому році можуть виявитися найцікавішими за всі останні виборчі кампанії в місті, а за рівнем інтриги вони навіть залишили позаду столицю. Зрівнятися з ними може хіба що Дніпро. Справа, зрозуміло, не в 15-ти кандидатах, зазначених на сайті ЦВК, (один з яких, правда, свою кандидатуру вже зняв), а в тому, чи зможе хворий фаворит перегонів довести виборцям, що здатний виконувати свої обов'язки і тому гідний перемоги .

Фаворити ось уже 14 років

Харків - місто зі своєю політичною специфікою. Владу в ньому протягом півтора десятка років утримує команда екс-регіоналів: колишній мер Михайло Добкін і мер нинішній - Геннадій Кернес. У 2010-му році Кернес, бувши до цього офіційно секретарем міськради і "правою рукою" мера Михайла Добкіна, а неофіційно - "тіньовим мером", був обраний харківським міським головою.

Десять років тому перемога дісталася Геннадію Кернесу у впертій боротьбі з невеликою перевагою - 130 352 голоси проти 127 608 голосів у кандидата від "Батьківщини". За наступні п'ять років мер серйозно наростив свою підтримку, і на виборах 25 жовтня 2015-го року переміг уже в першому турі, набравши 65,8% голосів виборців.

Далеко не всім подібна ситуація подобалася, і у харківського градоначальника неодноразово виникали проблеми. Так, 28 квітня 2014-го року в ході замаху мер отримав важке поранення, після чого був змушений пересуватися в інвалідному візку. У 2016-2017-му роках щодо Кернеса і його підлеглих правоохоронці розглядали ряд кримінальних проваджень, але довести причетність мера до якихось махінацій силовикам так і не вдалося.

Харківський міський голова відчув себе настільки впевнено, що влітку 2019-го заявив про себе як про політичного гравця в національному складі, ставши разом з мером Одеси Геннадієм Трухановим співголовою нової політичної партії "Довіряй справам". Але якось відзначитися "у справах" партія так не встигла, навіть не взявши участь в парламентських виборах-2019.

Однак в рідному Харкові до літа 2020-го позиції Геннадія Кернеса були непорушні. Так, за даними соціологічної групи "Рейтинг", 60% опитаних харків'ян ставилися до мера позитивно, 26% - нейтрально, і лише 13% - негативно.

Коли у вибори втручається хвороба

Несподівано з кінця серпня градоначальник перестав з'являтися на публіці, а  містом поповзли чутки про хворобу Геннадія Кернеса. Першим на підозрі був коронавірус, адже на той час місто встигло стати лідером в країні за його поширенням. У мерії, хоча і не відразу, але підтвердили, що міський голова інфікований коронавірусом і у нього розвинулася двостороння пневмонія, яка призвела до загострення ран, нанесених під час невдалого замаху в 2014-му році. 17 вересня Геннадій Кернес був відправлений на лікування до Німеччини.

З того часу інформація про стан чинного градоначальника надходить суперечлива. В тому числі говорять про те, що мер переніс інсульт, втратив мову і тому є недієздатним.

Пристрасті підігріла і реєстрація Михайла Добкіна кандидатом в мери Харкова. Цей факт був сприйнятий, як спроба утримати владу в руках нинішньої команди. Але потім Добкін заявив про те, що знімає свою кандидатуру, і 5 жовтня Харківська міська територіальна виборча комісія винесла рішення про скасування його реєстрації  як кандидата на посаду міського голови.

12 жовтня нинішній голова Харківської обласної державної адміністрації та кандидат в мери Харкова від партії "Слуга народу" Олексій Кучер в інтерв'ю Дмитру Гордону заявив, що, на його думку, стан Кернеса не дозволить йому повернутися в Україну до місцевих виборів.

Вже наступного дня друзі та члени родини мера опублікували документ з німецької клініки "Шаріте", де лікується Кернес. Лікарі повідомляли, що пацієнт щодня робить успіхи, і вони очікують повного його одужання, але давати якісь коментарі не можуть і спілкуються на цю тему тільки з родичами.

Хоча відео з Геннадієм Кернесом, за яким можна було б судити про його стан, поки так і не з'явилося.

А що, якщо Кернес?

Яким би не був стан здоров'я Геннадія Кернеса, його шанси на перемогу, як і раніше, виглядають найбільш імовірними серед усіх кандидатів, правда, їх конкретне наповнення подається по-різному.

Так, згідно з даними опитування Української соціологічної групи, проведеного на замовлення "Українських новин" 2-9 вересня, за чинного мера готові проголосувати 32,8% опитаних. Водночас проведене 5-11 жовтня опитування на замовлення Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" говорить про підтримку градоначальника 69% харків'ян.

Як стверджують експерти, підтримка харків'янами Геннадія Кернеса має визначальне значення і для його оточення, зокрема, для виборчого, "іменного" блоку "Блок Кернеса - Успішний Харків". Саме тому рейтинг мера є критично важливим для його прихильників.

Так, за словами політичного експерта Максима Гончаренка, швидше за все, оточення Кернеса постарається "вичавити максимум з його хвороби і забрати його особистий рейтинг".

Схожої думки - про те, що оточення Геннадія Кернеса може скористатися його станом - дотримується і політолог Микита Трачук.

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова заявила "Коментарям", що електорат чинного мера досить "міцний", і проголосує за нього навіть за фізичної відсутності самого Кернеса в Харкові 25 жовтня. Тому його шанси на перемогу залишаються найвищими серед кандидатів.

Політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко заявив "Коментарям", що деяка частина харків'ян "втомилася" від довгого правління Геннадія Кернеса, і в умовах його хвороби у опонентів мера з'явився шанс, яким вони могли б скористатися.

Політолог, голова Платформи соціально-гуманітарних ініціатив і інновацій "Єдиний Координаційний Центр" Олег Саакян зазначає, що результат залежить від стану здоров'я Геннадія Кернеса. За словами експерта, якщо мер залишається серед кандидатів, почнеться боротьба за виборця, що не голосує за Кернеса, але перемогти градоначальника шансів небагато. Якщо ж Кернес зніметься з виборчих перегонів, почнеться боротьба за його виборців, в якій кандидати будуть доводити харків'янам, що саме він найбільше "любив мера".

Якщо стан Геннадія Кернеса після можливої перемоги виявиться таким, як намагаються представити суспільству його прихильники, то градоначальник приступить до виконання своїх обов'язків після відновлення здоров'я. Якщо ж опоненти мера виявляться праві, і його стан не дозволить управляти містом в повну силу, можливі варіанти.

Як пише політолог Микита Трачук, в подібному випадку може статися один з двох сценаріїв.

Якщо гіпотетична недієздатність Геннадія Кернеса буде визнана офіційно, скажімо, через суд, в який подадуть його опоненти, обов'язки глави міста виконуватиме секретар міськради. Зараз цей пост займає Олександр Новак, близький соратник Геннадія Кернеса. Правда, після 25 жовтня очолити міськраду може  і опонент градоначальника.

За першим сценарієм - секретар міськради повинен протягом 15-ти днів після визнання судом недієздатності мера направити до Верховної Ради України заяву з проханням призначити позачергові вибори, на це парламентарям відводиться дев'ять днів.

В рамках же реалізації другого сценарію секретар міськради цілком може і не подати таку заяву в парламент, і "домовившись" з центральною владою, виконувати обов'язки до виборів. А вони можуть відбутися і через рік, і через кілька років.

Якщо не Кернес, то хто?

А якщо чинний градоначальник все ж зніметься з виборів або харків'яни вирішать, що його стан здоров'я не дозволяє йому бути мером, хто в такому випадку має шанси на перемогу в Харкові?

Ще в січні 2020-го року, говорячи про основних кандидатів на пост міського голови, харківські ЗМІ називали чотири прізвища: Геннадія Кернеса, екс-керівника Харківської ОДА Юлію Світличну, народного депутата України шести скликань поспіль Олександра Фельдмана і нинішнього губернатора Харківщини Олексія Кучера. Втім, губернатор потрапив в число кандидатів, швидше, просто як представник влади. Адже рейтинг залишав його далеко позаду основної трійки кандидатів на мерське крісло.

Так, ще наприкінці 2019-го року проведене дослідницьким центром "Соціальний моніторинг" опитування давало Геннадію Кернесу рейтинг в 50%, Юлії Світличній - 14%, Олександру Фельдману - 8% і Олексію Кучеру - 1%.

"Рейтинг" у липні 2020-го свідчив про позитивне ставлення до Кернеса 60% опитаних, до Юлії Світличної - 44%, до Олександра Фельдмана - 36%, а до Олексія Кучера - 5%.

До реєстрації кандидатів експерти дещо розходилися в тому, хто ж є основним конкурентом мера на майбутніх виборах. На думку Тетяни Лупової, ним був Олександр Фельдман, на думку Андрія Єременка - Юлія Світлична.

Однак в остаточному підсумку кандидатом на пост мера Харкова від політичної партії "Блок Світличної Разом" став депутат Харківської міськради, обраний від "Самопомочі" (але потім залишив її ряди), адвокат Ігор Черняк.

Черняк відомий як один з найбільш послідовних опонентів мера Геннадія Кернеса. Він раз у раз критикує його за управління містом і бореться з корупцією як член правління Харківського антикорупційного центру.

Кандидат від партії "Опозиційна платформа - За життя" Олександр Фельдман, добре відомий харків'янам як бізнесмен, громадський і політичний діяч. Крім особистої популярності і високих рейтингів, популярності кандидату додає і політична сила, від якої він балотується. Адже ОПЗЖ володіє традиційно сильними позиціями в регіоні.

У Геннадія Кернеса вже встигли звинуватити Фельдмана в тому, що ЗМІ, пов'язані з "Опозиційною платформою - За життя", в його інтересах "розганяє фейки" про погане самопочуття мера.

"Ми ж знали, що подібні спекуляції з боку ОПЗЖ почнуться приблизно за два тижні до виборів. Зараз ця інформація активно розганяється, і робиться це з однією метою: натягнути хоч якісь голоси за непрохідного кандидата від цієї партії - Олександра Фельдмана", - заявив 9 жовтня журналістам директор Департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Юрій Сидоренко.

У самому Харкові, як стверджують прихильники Фельдмана, незаконно демонтували агітаційні банери кандидата, а сам він обіцяє виборцям зробити Харків "містом без околиць".

Проте, якщо вірити опитуванням Інституту соціально-політичного проектування "Діалог", рейтинг Фельдмана майже в 11 разів поступається рівню підтримки Кернеса - 6,3% проти 68,8%.

Хай там як, але саме Олександр Фельдман поки виглядає найбільш ймовірним суперником Геннадія Кернеса (або одним з основних кандидатів на перемогу у випадку можливих позачергових виборів, якщо здоров'я нинішнього мера не дозволить йому управляти містом особисто).

Нагадаємо, портал "Коментарі" проводить опитування на своїй рейтингової платформі з метою з'ясувати, кого українці бачать наступним мером Харкова. Для участі в голосуванні - пройдіть по посиланню.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися