Курси, гроші і IT. Як стати успішним програмістом у Харкові

Чи може програмістом стати будь-який бажаючий, які IT-курси рекомендують професіонали, скільки коштує підготовка і чи завжди знання можна отримати лише за гроші, в ексклюзивному інтерв'ю «Коментарям» розповіла виконавчий директор Kharkiv IT Cluster Ольга Шаповал.

Фундаментальні науки і вміння постійно вчитися

- Чи правда, що програмістом може стати будь-хто, вчитися у вузі не обов'язково, і достатньо лише закінчити тримісячні курси?

- Написати код можна і в 6, і 10 років. Є програми для дітей, які за їх допомогою створюють свої перші комп'ютерні ігри і програмують роботів. Але чи зробить це вас повноцінним програмістом? Ні.

- Чому?

- Щоб стати інженером-програмістом ігрової індустрії, потрібно добре розбиратися в теорії алгоритмів, математиці. Щоб стати експертом по звуку і по відео, по доповненій реальності, необхідно добре розуміти теорію хвиль, знати фізику різних процесів.

- Тобто без базових знань фізики і математики не обійтися?

- Не тільки. В IT-індустрії важливо вміти постійно вчитися, тому що інструменти застарівають і оновлюються щодня. Зараз прості операції, які ще недавно робила людина, виконують роботи і штучний інтелект. А інженери виконують більш складні операції. Раніше програміст повністю самостійно писав код, зараз існує модульне програмування – фахівець із готових шматків коду створює програму. Але основа – все ті ж фундаментальні знання. Тому якщо студент не буде добре вчити фундаментальні науки – фізику, математику, і, звичайно ж, англійську – він не зможе розвиватися і бути успішним у професії програміста за 5-10 років.

- І англійська теж?

- Вона теж дуже важлива. Якщо інженер не знає англійської, то йому складно знайти роботу. Якщо узяти всі вакансії на харківському IT-ринку, то тільки 10% роботодавців готові брати фахівця без володіння англійської мови. І 50% компаній готові найняти випускника профільних спеціальностей без досвіду роботи, але який вільно говорить англійською.

picture

Базова підготовка краща, ніж у Польщі

- Випускників та студентів будь харківських вузів особливо охоче беруть на роботу в IT-компанії?

- У нас в Харкові є 18 вузів, де готують технічних фахівців. І з них топ-5 за кількістю майбутніх програмістів це ХНУРЕ, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" (НТУ ХПІ), Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського "ХАІ", Національний університет ім. В. Н. Каразіна та Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця (ІНЖЕК). Кожен з цих вузів готує фахівців для різних напрямків. Але в чому у нас до сих пір є перевага перед тією ж польською вищою освітою в сфері IT, так це в тому, що в наших вузах все ще якісно дають фундаментальні науки, є упор на інженерну практику з точки зору складних технологій.

- А як готують інженерів-програмістів у польських вишах?

- Вони пішли іншим шляхом – спростили технологічну освіту, студенти не вчать складні фундаментальні дисципліни. І випускник польського вузу в практичному сенсі більш ефективний, ледь отримавши диплом, він може працювати швидше. Але якщо порівнювати випускника польського вузу з випускником українського – якщо тільки наш студент навчався усі 5 років, а не прогулював, - то наші випускники технічних спеціальностей володіють більш глибокими знаннями, можуть адаптуватися до зміни технологій швидше і ефективніше рости.

- Це перевага українських студентів якось проявляється на практиці?

- Коли міжнародні компанії з США запрошують до себе співробітників, вибираючи між поляками і українцями, вони віддають перевагу нашим. І особливо їм цікаві харків'яни.

- У чому особливість сильної європейської або американської вищої освіти, яку отримують інженери-програмісти?

- У всіх кращих світових вузах добре розвинена і фундаментальна наукова підготовка, і практична. Практики більше, ніж в українських вузах, тому випускник володіє прикладними знаннями в області технологій. У нас не завжди університетам вистачає кадрів, щоб підготувати випускників на такому рівні. Що до якості навчання, то ставши студентом Масачусетського технологічного інституту, ви не зможете прогулювати пари і не вчитися. У США середній студент спить від 4 до 6 годин, весь інший час він вчиться і може підробляти строго обмежену кількість годин. А левова частка позаурочного часу йде на самопідготовку. В Україні, на жаль, у студента є можливість прогулювати пари.

picture

Щорічно 6 тисяч нових місць

Але якщо порівнювати вартість навчання, то у нас студент може вивчати фундаментальні дисципліни в університеті, а прикладні освоювати на курсах. Є курси платні, є безкоштовні – якщо студент добре вчиться, він може вступити на такі курси при компаніях.

- А що це за навчальні програми для сильних студентів?

- При компаніях NIX, SoftServe, GlobalLogic, Sigma Software, EPAM є академії, які по суті підготовлють фахівців. На сьогодні в Харкові найсприятливіше середовище, щоб стати програмістом – спочатку навчитися, а потім більше 500 компаній дають можливість працевлаштуватися.

- Як потрапити на такі курси?

- Потрібно стежити за пропозиціями на сайтах компаній, подавати заявки. Потім претенденти здають технічне тестування, щоб викладачі курсів могли зрозуміти, що освіта в університеті не пройшло повз студента.

- Скільки займає навчання на курсах?

- Може бути три місяці, і півроку. А якщо серйозні програми, то 9 місяців і навіть півтора року. Але всі студенти, які добре вчаться в виші та потім здають на високому рівні тести на внутрішніх курсах, знаходять роботу за фахом. Причому починають працювати з другого чи третього курсу, і лише одиниці не працюють на п'ятому курсі. IT-індустрія стрімко зростає – щороку вона вимагає тільки в Харкові 6 тисяч нових місць.

- Де студенту-другокурснику, який хоче навчитися практичним інструментам програмування, шукати навчальні курси або програми?

- Є портал "Сухарі", який як майданчик, об'єднує курси програмування і робить їх рейтинг, виходячи з якості навчання і подальшого працевлаштування. Дуже якісну підготовку дають школи Hillel, Lemon School, ITEA, Source IT. На порталі "Сухарі" немає деяких професійних курсів, як A-Level, які не беруть участі в рейтингах, але дають дійсно високий вишкіл.

Крім уже названих, є науковий парк Синергія в ХНУРЕ. На курсах ILTI готують юристів для роботи в IT- індустрії. А сильну робототехніку для дітей дають в школі Big Brain, адже IT – це не лише написання коду, а й створення пристроїв.

UNIT.City в Радмір і на базі його академія UNIT Factory –там фундаментальне навчання, після якого його випускники або працевлаштовуються, або свої компанії відкривають. У Telesens Academy готують сильних бізнес-аналітиків і тестувальників.

студегнты айти 2.JPG

Платні за 40 тисяч і безкоштовні від Оксфорда

- Які напрямки в IT зараз найбільш затребувані і найбільш оплачувані?

- Завжди в IT самим грошовим буде те, що неможливо замінити роботом. Якщо говорити про напрямки, то зараз активно розвивається аналіз даних (Big Data і Data Science), дуже перспективний напрямок інтернет речей (Internet of Things, скорочено IoT) – глобальна мережа підключених до інтернету приладів, які оснащені сенсорами, датчиками і пристроями передачі інформації. Дуже затребуваний напрямок кібербезпека – чим більше інтернет речей, тим гостріше стоїть питання про захист особистих даних людини. В ігровій сфері менше розробників, але більше дизайнерів і маркетологів. Вибір – величезний, але студенту необхідно вибрати один напрямок, в якому хотілося б розвиватися. Тим більше, що у кожного напряму є кілька рівнів – від початкового і вище.

- Яка ціна хороших курсів?

- Є курси, які дають підготовку на рівні середньої освіти, аналог коледжу, тому вони дорогі, до 30-40 тисяч на рік. А є проект Hard Skills Exam, який зробив IT-кластер, щоб випускники курсів або самоучки, могли протестувати свої знання в якомусь із напрямів і піти на роботу з цим сертифікатом. І наш проект показав, що виявляється є чимало студентів, які знайшли хорошу роботу, не відвідували платних курсів. Вони вчилися на безкоштовних навчальних програмах, які у відкритий доступ на англійській мові викладають кращі світові університети, той же Оксфорд. І це приклад того, що відсутність грошей не зупиняє, щоб реалізуватися в професії. 

Читайте також: "Економічно успішні країни починали підйом з освіти" - харківський учитель фізики Ілля Гельфгат



Кирил

4 квітня 2021, 11:10

Хорошо когда есть где почитать о заработке в интернете блоги и статьи http://madcash.pro/ помогают разобраться среди многообразия предложений в интернете.Специалисты расскажут и подскажут где какие могут быть подвохи и как отличить мошенников от порядочных контор.Как выбрать профессию в IT-индустрии и где предоставляют реальные курсы и действительно учат,а не имитируют.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися