Випадок ботулізму в Харкові - як уникнути інфікування

Причиною інфікування стала в’ялена риба

У середу, 28 вересня, в Харкові виявили факт захворювання на ботулізм. Це другий зареєстрований випадок у місті з початку року. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію пресслужби ДУ “Харківський ОЦКПХ  МОЗ”. 

У Центрі повідомили, що у результаті дослідження встановили, що хворий 26 вересня вживав у їжу рибу в’ялену чищену синець (родина коропових). Продукт він купив в об’єкті дрібнороздрібної торгівлі в місті Харкові. Хворим виявився харків’янин, 1983 року народження.  

“Перші симптоми захворювання (загальна слабкість, сильний головний біль, нудота, блювота, порушення зору) з’явились через добу після вживання риби”, - повідомили в ДУ “Харківський ОЦКПХ  МОЗ”. 

Хворого госпіталізували у КНП “Міська клінічна лікарня №2 імені проф. О.О. Шалімова”, його стан оцінювали, як важкий. Пацієнту ввели протиботулінічну сироватку та провели симптоматичне лікування.

Відповідну інформацію щодо магазину, де була куплена риба, направили до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

Потенційно найбільш небезпечними у контексті ботулізму, за статистикою, є:

1. В’ялена, солона, копчена або консервована риба.

2. Грибні та м’ясні консерви, особливо домашнього виробництва.

3. Копчене м’ясо.

Щоб уникнути інфікування, потрібно дотримуватися простих правил:

  • не споживати в’ялену, копчену чи солону рибу в літній період. Особливо варто уникати непатраної риби, виловленої у прісних водоймах.

  • не купувати рибу, консерви та інші продукти домашнього приготування з рук на вулиці чи на стихійних ринках.

  • не вживати продукти, у якості чи придатності до вживання яких виникають сумніви.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про випадок дирофіляріозу в Дергачівському районі.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися