У Харківській області розповсюджується побутова хвороба

Через це перевіряють місця масового проживання переселенців у Харкові та області

У Харківській області в порівнянні з минулим роком за 6 місяців 2023 на території Харківської області відмічається зростання захворюваності дизентерією більш ніж на 82%. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

Дизентерія або шигельоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Передається фекально-оральним шляхом, характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною. Найбільш вразливі до шигельозу діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей у середньому в 4 рази вища, ніж у дорослих.

Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, а також через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом.

Для профілактики шигельозу важливо дотримуватися простих і доступних кожному правил:

• ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

• мити та тримати в чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

• перед споживанням овочів, зелені, фруктів та ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково обдати окропом;

• для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або воду з централізованих джерел водопостачання;

• не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;

• при купівлі харчових продуктів у торговій мережі звертати увагу та терміни та умови їх зберігання, дотримуватись їх;

• не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

• дотримуватись правил приготування страв;

• м’ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, достатня термічна обробка знищує збудників;

• захищати харчові продукти від випадкового забруднення, зберігати в упаковці;

• уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Харківським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області під час огляду місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб на території Харківського району або інших організованих колективів постійно проводяться роз’яснення та наголошується на необхідності профілактики гострих кишкових інфекцій. Особливої актуальності ці інфекції набувають влітку та в теплий період року.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Чому мешканці Харківщини не погоджуються на евакуацію

Наразі на території Куп’янської громади залишається понад 12 тисяч людей і більше півтисячі дітей. Місцеві не поспішають евакуюватися у більш безпечні райони Харківщини. Про це в етері телемарафону повідомив начальник Куп’янської міської військової адміністрації Андрій Беседін, інформують "Коментарі. Харків".

"Станом на зараз на території Куп’янської громади проживає понад 12 тисяч людей, з них 546 дітей. Хоча у місті з листопада діє добровільна евакуація. Але люди нехтують пропозицією", – повідомив Андрій Беседін.

Чому люди залишаються під обстрілами та наражають на небезпеку дітей – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися