Харківські хакери показали, як "Дія" порушує законодавство і не дозволяє виписати штрафи (оновлено)

Проблема була закладена ще на етапі розробки програми "Дія", тепер вона дозволяє громадянам уникати відповідальності за скоєні ними правопорушення

Харківські журналісти провели експеримент з використанням програми "Дія" та патрульним поліцейським на вулиці. Про те, як в "Дія" діджіталізатори заклали правову колізію, розповіли на YouTube-каналі Hack Your Mom.

За словами авторів експерименту, правова колізія полягає в тому, що в Кодексі України про адміністративні правопорушення прописано, що громадянин має право представитися патрульному або іншій уповноваженій особі за допомогою паспорта громадянина або водійського посвідчення.

Міністром цифровий трансформації законодавчо був прирівняний цифровий закордонний паспорт в додатку "Дія" до звичайного, паперового закордонному паспорту.

А ось проблема полягає в тому, що сканери, якими оснащені працівники патрульної поліції, можуть відсканувати в додатку тільки водійське посвідчення і техпаспорт автомобіля, а при спробі відсканувати закордонний паспорт, вони вибивають помилку.

Таким чином, поліцейські не можуть встановленим законом способом встановити особу порушника, і, відповідно виписати йому штраф.

Українське законодавство дозволяє для посвідчення особи пред'явити закордонний паспорт в "Дія", оскільки він є документом "встановленого зразка", тому ніхто не має права зобов'язати громадянина пред'явити інший документ.

За словами поліцейського, який брав участь в експерименті, люди знають про цей недолік додатки і користуються ним, щоб уникнути відповідальності за правопорушення.

У Міністерстві цифрової інформації прокоментували ситуацію для порталу "Комментарі.Харків". Так, керівник проекту "Дія" Мстислав Банік зазначив, що програмне забезпечення планшетів поліції передбачає роботу з даними водіїв і транспортних засобів і, відповідно, водійськими документами. Тому з першого дня бета-тестування "Дія" в планшетах поліцейських була доступна можливість зчитування QR-кодів водійських документів. Якщо ж у поліцейського немає можливості відсканувати QR-код, він може ввести вручну дані документа в інформаційну систему МВС.

Стосовно перевірки паспорта Банік зазначив, що закордонний паспорт або ID-карта не є водійським документом, тому, очевидно, і службовий планшет поліцейського не може по QR-коду відкривати дані документа за аналогією з водійським посвідченням чи свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу.

За словами керівника проекту, проведене журналістське розслідування тільки підтвердило цей очевидний факт.

У Мінцифри також відзначили, що згідно з порядком застосування цифрової форми закордонного паспорта і ID-карти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2020 р № 278, перевірка цифрового паспорта здійснюється за запитом порталу "Дія". Тобто, документ в системі "Дія" можна перевірити іншим додатком "Дія" (для цього є вбудований сканер QR-коду, іконка якого знаходиться в правому верхньому куті екрану) або з налаштувавши додаткову інтеграцію з порталом "Дія".

В іншому випадку поліцейський цілком може скористатися відображенням даних картки паспорта в додатку "Дія" у скороченій або повній формі для заповнення постанови про штраф, аналогічно пред'явленню закордонного паспорта або паспорта в формі ID-карти або паспорта-книжечки зразка 1994 року, в яких не передбачена перевірка через QR-код.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, як харківські поліцейські змогли затримати злочинця, який після скоєння злочину з тілесними ушкодженнями переховувався від правосуддя цілих три роки.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися